Ugrás a tartalomra

Proslavljeno 250 godina crkve Svetog Đorđa u Kuli

2021.04.24
17:45
2021.04.24
17:54
Forrás
Pannon RTV
Katolička župa crkve Svetog Đorđa u Kuli slavi postojanje dva i po veka crkve koja je nedavno obnovljena. Jubilej su želeli da obeleže prošle godine, ali je proslava odložena zbog epidemije.

Zbog toga je godišnjica obeležena ove subote, crkvenim proštenjem, svečanošću u slavu sveca. 

Crkva Svetog Đorđa u Kuli podignuta je 1770. godine. Vernici su sa radošću dočekali obeležavanje 250-te godišnjice, kao i misu održanu povodom crkvenog proštenja, posebno nakon nedaća u poslednjih godinu dana.

„Dolazim na mise, i jako se radujem jer  dolazim u jednu  lepo obnovljenu crkvu" kaže Ilona Bognar. 

Na misi je otkrivena i osveštana i nova slika načinjena upravo za ovaj jubilej. Na slici se može videti Isus u društvu 17 vojvođanskih sveštenika i dvojice monaha, koji su osuđeni nakon Drugog svetskog rata. Slika je delo dve mlade slikarke Ele i Petre Prekajac.

Petra Prekajac: „Sveštenike koje smo oslikale, mučenike, slikali smo na osnovu veoma malih, minijaturnih crno-belih fotografija, i to smo trebale da prenesemo na jedno veoma veliko platno. U tome je bio veliki izazov za nas da od veoma malog treba da napravimo veliko. Olovkom smo precrtali sve na platno, i nakon toga smo počeli da slikamo."

Jubilej je obeležen u potpuno obnovljenoj crkvi. Nakon što je prošle godine urađeno unutrašnje i spoljašnje malterisanje, sređivanje krova, završena je i nova ograda. Sve je bilo gotovo za svečanost u oktobru, ali je tada praznovanje izostalo zbog epidemije.

„Smatram da je 250 godina razdoblje koje je veoma značajno za katolike u Kuli, za mađarstvo u Kuli. Naša crkva je najstarija zgrada u Kuli i pored toga uspeli smo u poslednjih nekoliko godina da crkvu i iznutra i spolja obnovimo, kao i ogradu" rekao je Karolj Valka, potpredsednik opštine Kula. 

Pored dva i po veka crkve obeležen je praznik Svetog Đorđa.

„Kao vojnik i oficir primio je hrišćanstvo i da ga se odrekao, mogao je spasiti svoj život. Ali nije se odrekao vere, primio ju je isto kao i svoju smrt. To je divan primer vernosti. Smatram da je zbog toga prisutan i ovde u crkvi da bi pokolenjima služio kao primer u vernosti, u ljubavi prema Isusu i službi hrišćanskoj zajednici" kaže Đerđ Juhas, župnik u Kuli. 

Događaju su između ostalih prisustvovali Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, Jene Hajnal, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta, kao i Judita Sabo Pirići, Viši rukovodilac odeljenja u Državnom sekretarijatu za nacionalnu politiku Mađarske. 

Nakon svete mise u dvorištu crkve posađeno je drvo, u čije temelje je postavljena vremenska kapsula, ostavljajući poruku i živo sećanje budućim pokolenjima o prošlosti. 

Kula
crkva
jubilej

Najnovije

15:36, Frissítve: 16:37

Studentski dom ili iznajmljeni stan?

U nastavku obrazovanja, studenti treba da očekuju brojne troškove. Među njima, najveći su izdaci za stanovanje. Zbog povoljnih cena većina se odlučuje za studentski dom, ali ako je previše prijavljenih, ostaje mogućnost iznajmljivanja stana.
13:38, Frissítve: 16:24

Cela država priseća se žrtava

Godinu dana nakon masovnog ubistva u beogradskoj školi, cela država seća se stradalih. Televizijski i radijski program jutros je prekinut u 8:41 časova i jednominutnim ćutanjem odata je počast ubijenima u masovnoj pucnjavi.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.