Ugrás a tartalomra

Na prostoru Regionalne deponije sadi se arunda i energetska vrba

2021.04.28
13:49
2021.04.28
16:03
Forrás
Pannon RTV
U toku je sadnja dve vrste brzorastućih biljaka, arunde i energetske vrbe, na prostoru Regionalne deponije d.o.o. Subotica. U okviru ovog pilot projekta drva će biti zasađena na dva hektara.

Dr Balint Pastor, predsednik Skupštine grada Subotice i šef poslaničke grupe SVM-a u Republičkom parlamentu, rekao je da prečišćeni mulj koji izlazi iz postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, može ponovo da se iskoristi nakon kompostiranja. Za to se međutim mora obogatiti piljevinom, a energetska vrba, odnosno arunda su savršeni za tu namenu. Dobijena masa se može koristiti, između ostalog, i za sanaciju starih deponija na prostoru nekoliko lokalnih samouprava.

Na prostoru Regionalne deponije Subotica sade se vrbe. Planirana je sadnja 14 hiljada stabala vrbe na jednom hektaru, kao i sadnja arunde.

Dr Balint Pastor, predsednik Skupštine grada Subotice: „Na relativno velikom prostoru sade se dve vrste brzorastućeg drveta. To su arunda i energetska vrba, biljke korisne iz više razloga. Pored upravljanja zemljištem i poboljšavanjem kvaliteta tla, one su najvažnije sa ekološkog aspekta, jer će zahvaljujući jednoj međunarodnoj saradnji, ove dve vrste drveta biti posađene ovde, na prostoru Regionalne deponije d.o.o. Subotica."

Ove dve biljke obezbeđuju ekološku ravnotežu tla i brzo rastu - rekao je Gelert Gligor. Vršilac dužnosti direktora Regionalne deponije Subotica dodao je da sa ovim zasadima takođe doprinose i proizvodnji kiseonika.

„Pored njegove multidisciplinarne prirode, treba takođe reći da, u osnovi, razvojem ovih zasada, odnosno kasnije tokom berbe, možemo poboljšati naše unutrašnje rezerve biomase, odnosno da ćemo na raspolaganju imati takve unutrašnje rezerve, koje mešanjem sa muljem sa prešistača otpadnih voda obezbeđuju odličan materijal za konstrukciju i strukturiranje, i na taj način ćemo moći da proizvedemo odgovarajući biološki proizvod."

Gelert Gligor je dodao da će u sklopu ovog pilot projekta biti zasađeno dva hektara u okviru jedne međunarodne saradnje. U budućnosti se zasađene površine mogu i proširiti.

regionalna deponija
Subotica
arunda
energetska vrba
sadnja
dr Balint Pastor

Slične vesti

Najnovije

15:02, Frissítve: 17:28

Nastavljaju se ulaganja u Subotici

U proteklom periodu asfalt je dobilo više ulica, na Vodozahvatu 1 urađena je zamena filterskih ispuna, a rade i na proširenju vodovodne i kanalizacione mreže. SVM želi da ove poslove nastavi i nakon 2. juna.
13:28, Frissítve: 17:22

Danas je Međunarodni dan Crvenog krsta

Pre 164 godine, 8. maja 1828. godine rođen je Anri Dinan, švajcarski pisac koji je 1860. godine počeo sa stvaranjem humanitarne organizacije Međunarodnog Crvenog krsta. Za datum osnivanja Crvenog krsta smatra se 1863. godina.
12:10, Frissítve: 16:11

Tlu nedostaju obilnije padavine

Visoke temperature koje su naglo došle i zadržale se, kao i nedovoljno padavina i dalje otežava rad ratara – kažu poljoprivrednici u okolini Sente. Trenutno moraju da se bore i protiv štetočina.
17:44, Frissítve: 17:52

Smotra fijakera u Crepaji

Fijakerijada u Crepaji organizovana je po dvadeset osmi put. Iz čitave Srbije ljubitelji konjičkog sporta stigli su u Crepaju na Fijakerijadu i Međunarodnu smotru konja.

Najčitanije

Nastavljaju se ulaganja u Subotici

U proteklom periodu asfalt je dobilo više ulica, na Vodozahvatu 1 urađena je zamena filterskih ispuna, a rade i na proširenju vodovodne i kanalizacione mreže. SVM želi da ove poslove nastavi i nakon 2. juna.