Ugrás a tartalomra

Postavljen kamen temeljac Hrvatske kuće u Subotici

2021.04.28
19:33
Forrás
Pannon RTV
Na ovom događaju je istaknuto da ovaj objekat predstavlja ogroman uspeh za celu hrvatsku zajednicu, i da doprinosi svesti identiteta nacionalne zajednice.

Svečanosti su, između ostalih, prisustvovali Gordan Grlić Radman, ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske, Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu i informisanje i Jasna Vojnić, predsednica Hrvatskog nacionalnog veća.

Pre svečanog programa su predstavnici pokrajinske delegacije, Hrvatske i Hrvatskog nacionalnog veća održali sastanak iza zatvorenih vrata. Prema rečima Jasne Vojnić, predsednice HNV-a, prva faza izgradnje Hrvatske kuće mogla bi biti završena do kraja godine.

„Ovdje je reč o građevini, koja će biti 900 kvadrata, na dva sprata, i trenutno smo dobili sredstva za prvu fazu izgradnje, oko 350 hiljada evra."

Ugovor o izgradnji Hrvatske kuće potpisan je u oktobru prošle godine. Ovu investiciju podržava i hrvatska država.

„Tu su položena tri kamena za buduću Hrvatsku kuću, Hrvatski dom. Tri kamena iz Hercegovine, Srednje Bosne i Hrvatskog Podunavlja, koji simboliziraju jedinstvo hrvatskoga naroda. Ovde je Vlada Republike Hrvatske uložila finansijska sredstva za ovu Hrvatsku kuću."

Prema rečima pokrajinske sekretarke za kulturu i informisanje Dragane Milošević, ovo je svečani trenutak za hrvatsku zajednicu koja živi u Srbiji.

„Polaganje kamena temeljca kuće,  koja će objediniti sve ono što zapravo znači kulturni identitet hrvatske zajednice u Republici Srbiji. Dakle ne samo izdavačko novinska kuća „Hrvatska riječ", već  i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, čiji smo mi kao Pokrajinska Vlada i suosnivač, zajedno sa Nacinalnim savetom."

Nakon polaganja kamena temeljca, subotički biskup Slavko Večerin je osveštao kuću u izgradnji i dao blagoslov hrvatskoj zajednici u Vojvodini. Na kraju događaja govor je održao i beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar.

Hrvatska kuća
Subotica
Gordan Grlić Radman
Dragana Milošević
Jasna Vojnić

Najnovije

17:03, Frissítve: 18:20

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.

Najčitanije

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.