Ugrás a tartalomra

Pravoslavni vernici slave vaskrsenje Hristovo

2021.05.02
10:43
2021.05.03
17:49
Forrás
Pannon RTV
Pravoslavni vernici slave Uskrs, vaskrenje Isusa Hrista. Ovaj dan je najveći hrišćanski praznik a ujedno i najsrećniji, jer vaskrsenje čovečanstvu donosi novu nadu i iskupljenje.

Posle prošlogodišnjih strogih ograničenja, ove godine u crkavama već može biti vernika.

Prema pravoslavnim običajima, pre svečanog obeda se kucaju crvenim jajima, nadajući se oprostu i iskupljenju.

Pravoslavni vernici slave Uskršnju nedelju. Ovaj dan je najradosniji hrišćanski praznik i za pravoslavne vernike. Nakon raspeća u petak, Isus je vaskrsao trećeg dana, u nedelju, pobedivši smrt. Time je čovečanstvu pružio priliku za večni život.

Za sledbenike julijanskog kalendara, Uskrsu takođe prethodi četrdesetodnevni post, u znak sećanja na Isusov post u pustinji. U toku posta zabranjena je konzumacija jela sa mesom, pa se pravoslavni vernici čak uzdržavaju i od hrane pripremljene na masti. Na Veliku nedelju se u četvrtak obeležava Isusov dolazak u Jerusalim, kao i kod sledbenika gregorijanskog kalendara, zatim nakon Isusovog raspeća na Veliki petak, slede najtužnija dva dana u godini. U tim danima vernici se pridržavaju još strožijeg posta.

Trećeg dana, u nedelju, Hrist je vaskrsnuo i svojom smrću spasio čovečanstvo od greha, požnjevši pobedu nad smrću. Ove godine se svečane liturgije u Srpskoj pravoslavnoj crkvi već mogu održavati pred vernicima širom Srbije.

Posle Velikog posta, Uskrs se proslavlja prazničnom gozbom. Najčešće se pripremaju jagnjetina i kuvana jaja, koji imaju poseban simbol. Na severu Srbije kuvanje šunke je postala tradicija. Od uskršnjih običaja najpopularnije je farbanje i kucanje jajima.

Pravoslavni vernici se danas pozdravljaju pozdravom “Hristos Vaskrse” i otpozdravljaju sa “Vaistinu Vaskrse”.

Uskrs
pravoslavci

Najnovije

15:27, Frissítve: 16:10

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.

Najčitanije

Preminula Marta Feher

Nakon kratke i teške bolesti u 48 godini života preminula je Marta Feher, novinarka nedeljnika „Het nap“. Od 2017. godine deo je redakcije „Het napa“, pre toga 10 godina radila je u Panon RTV-u.

Unapređenje zapošljavanja u Subotici

Završena je javna rasprava u vezi izrade Lokalnog akcionog plana zapošljavanja za period 2024-2026. godina, koja je počela 8. aprila - obavestio je javnost Saša Gravorac.

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.