Ugrás a tartalomra

Kelebija: Sveta liturgija povodom Dana majki i osveštanja raspeća

2021.05.02
13:18
2021.05.02
13:23
Forrás
Pannon RTV
Drveni krst postavljen je ispred parohije i noću je osvetljen. Crkva se napunila do zadnjeg mesta, a prigodne melodije su misu nakon zajedničke ulazne povorke učinile zaiste prazničnom.

Svečano obučene bake i majke sa decom čekale su u redu da uđu u crkvu. Noel Tašković je stigao sa majkom kojoj često pomaže u kućnim poslovima, voli da sprema i odlazi u prodavnicu u nabavku.

Majka Teodora Tašković je potvrdila da je njen sin zaista vredan. Njoj dobro dođe pomoć, danas kada su žene i majke sve više zauzete.

“Brinu o više stvari, mislim da je veoma teško, ali nikad nije ni bilo lako. Ali mislim da smo se u 21. veku svi navikli. Pomažu nam. Lakše je, jer i oni mnogo toga znaju i razumeju tako da činimo dobar mali tim.”

Na svečanoj liturgiji su majke i starija deca pevala zajedno, dok su mališani slušali prigodne melodije.

U kelebijskoj crkvi danas je takođe obavljeno osveštanje drvenog raspeća.

Krst stoji ispred kelebijske parohije. Kao što je sveštenik Čaba Paško rekao, namera postavljanja krsta je očigledna, a to je da ukazuje  da i u 21. veku ovde žive hrišćani: “Bilo je i u ranijem hrišćanstvu velikih povorki, postavljanja raspeća, koji ukazuju da ovde žive hrišćani. Hrišćana ovde ima i u 21. veku, i sada prihvatamo našu veru.”

Drveni krst je delo Ferenca Taškovića, člana pastoralnog veća, čiji raniji radovi takođe krase crkvu a Atila Sanislo je ugradio osvetljenje koje se zalaskom sunca automatski uključuje.

Kelebija
liturgija
krst

Slične vesti

Najnovije

17:22, Frissítve: 17:37

Svi se pripremaju za praznike

Srbija i Subotica već su danas bile u groznici prazničnih priprema. Mnogo se kupovalo i na Mlečnoj pijaci, prema rečima prodavaca gužva je bila već nego obično.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.