Ugrás a tartalomra

Uljana repica obećava dobre prinose, a raste i njena cena

2021.05.05
15:05
2021.05.05
17:06
Forrás
Pannon RTV
Poljoprivrednici u Oromu ove godine očekuju dobre prinose uljane repice. Uljana repica je inače sve popularnija biljna kultura u čitavoj Vojvodini. Proizvođači su zadovoljni sa trenutnim stanjem uljane repice.

Uljana repica se lepo razvija. U oromskoj ataru je veliki broj parcela sjajno žuto boje, jer biljka cveta u ovom periodu. Poljoprivrednici kažu da su jesenas, zbog nedostatka padavina, seme uljane repice zasadili nešto kasnije.

Endre Nađ, poljoprivrednik iz Oroma: „Seme je u zemlju zasađeno krajem septembra i početkom oktobra. Od tada se razvija na zadovoljavajući način, nisam primetio nikakvu posebnu štetu nastalu od mraza. Jednom sam jesenas izvršio tretman protiv insekata, i sada na proleće još jednom, a nisam smatrao opravdanim tretman protiv Repičinog sjajnika, ali sam dva puta tretirao protiv gljivičnih oboljenja."

Uljana repica se seje na sve više mesta i na malim parcelama, jer je potražnja za njom porasla i cena joj je stabilna, odnosno veoma efikasno može da se brani od štetočina. Prošle godine je otkupna cena uljane repice po kilogramu bila 42-43 dinara.

Bernard Vajda, otkupljivač iz Oroma: „Svake godine je sve popularnija, svake godine se javlja sve veći broj proizvođača koji žele da seju uljanu repicu, a to se može objasniti sve većom otkupnom cenom. Ovogodišnja otkupna cena biće bar 20 odsto viša nego prošle godine, ako ne i veća."

Nadležni dodaju da bi narednih dana najviše odgovaralo sunčano, toplo vreme bez vetra, kako bi pčele mogle da opraše repicu i tada se sigurno može očekivati lep prinos ove godine.

Uljana repica
prinos
raste
cena
poljoprivrednici
Orom

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Preminula Marta Feher

Nakon kratke i teške bolesti u 48 godini života preminula je Marta Feher, novinarka nedeljnika „Het nap“. Od 2017. godine deo je redakcije „Het napa“, pre toga 10 godina radila je u Panon RTV-u.