Ugrás a tartalomra

U Specijalnom rezervatu prirode "Stari Begej- Carska bara" se pripremaju za doček turista

2021.05.08
14:21
2021.05.08
17:31
Forrás
Pannon RTV
U narednih nekoliko dana biće završeno vađenje mulja iz Starog Begeja u rezervatu prirode "Carska bara", a posetioce će čekati novi izletnički brod. Uskoro će otvoriti sezonu i ponovo će dočekati turiste na popularnom izletničkom mestu.

Specijalni rezervat prirode "Stari Begej- Carska bara" klasifikovan je kao jedno od najvažnijih močvara na svetu 1996. godine prema Ramsarskoj konvenciji. Karakteriše ga red vodene površine, red zelene površine i šumoviti predeo koji obrazuju svojevrstan mozaik. Rukavci Begeja povezuju tri bare: baru Tiganjica, Perlesku baru i Carsku baru. Prostire se na gotovo pet hiljada hektara.

Pandemija je takođe ostavila traga na brojnost poseta u rezervatu, rekao je Milivoj Putić. Turistički menadžer Specijalnog rezervata prirode "Stari Begej- Carska bara" je naglasio: „Prošle godine broj naših posetilaca je drastično opao. Naše ciljne grupe su bile školska deca, pa su tako i pre pandemije 80 posto naših poseta činile grupe za školske izlete. Dolaskom epidemije i uvođenjem vanrednog stanja, mesec maj, koji je nekada bio najposećeniji, prošle godine je bio potpuno prazan."

Sredinom leta, međutim, imali su dvostruko više posetilaca nego što su ih imali u proseku. Mali izletnički brod nije mogao da preveze sve goste, jer veći brod nije mogao da saobraća. S jedne strane, zbog niskog vodostaja, a s druge strane, jer su strožija pravila dovela do oduzimanja dozvole za plovidbu, dodao je Milivoj Putić.

"Izgradili smo novi brod koji još nije u potpunosti dovršen, ali će uskoro biti završen. Uskoro će se s njim moći ploviti, jer smo u međuvremenu sa plovidbene putanje u Starom Begeju očistili mulj u dužini oko kilometar. Vrlo je muljevito i postoji opasnost da se močvarni ekosistem potpuno promeni zbog širenja sloja mulja i vodenih biljaka."

Zahvaljujući uklanjanju mulja, dubina vode je sa 60 cm povećana na 170 centimetara. Jedan deo mulja je odlagan na tom području, a drugi deo je ostavljen na obali. Završena je i hemijska analiza uklonjenog mulja.

"Utvrđeno je da je pogodan za namenu đubrenja u poljoprivredi. Hemijski potpuno čist, pun je organskih materija. To je mulj izvrsnog sastava i dali bismo ga besplatno ukoliko ga neko želi, ali do sada za njega nije bilo zanteresovanih."

Osim plovidbe, gosti mogu prošetati stazom dužine 3,8 kilometara uz Stari Begej i doći do osmatračnice za ptice, koja gleda na Carsku baru, i biće uskoro obnovljena. Kao što je poznato, osmatračnica za ptice je izgorela 2018. godine, a njena obnova se polako dovršava.

Begej
Stari Begej
Carska Bara
turista

Najnovije

17:22, Frissítve: 17:37

Svi se pripremaju za praznike

Srbija i Subotica već su danas bile u groznici prazničnih priprema. Mnogo se kupovalo i na Mlečnoj pijaci, prema rečima prodavaca gužva je bila već nego obično.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.