Ugrás a tartalomra

Podrška za više od 60 vojvođanskih obrazovnih institucija

2021.05.10
18:28
2021.05.10
18:34
Forrás
Pannon RTV
Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje podržao je obrazovne i vaspitne ustanove. Prvih 15 ugovora potpisani su u Pačiru.

Sredstva su dobile osnovne škole u Staroj Moravici, Pačiru, Novom Orahovu, Kanjiži, Malom Iđošu, Senti, Tornjošu, Hajdukovu, kao i dve osnovne škole u Subotici, zatim tri srednje škole, jedna učenička zadruga, kao i jedna predškolska ustanova. Narednih dana će u Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici i Zrenjaninu potpisati slične ugovore.

Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje u februaru je raspisao konkurs za obnovu obrazovnih i vaspitnih ustanova. Za ovu mogućnost prijavilo se preko 210 ustanova. Konkurs je bio raspisan za, između ostalog, obnovu krova, zamenu prozora, kupovinu opreme za grejanje, kao i za održavanje postojećih objekata ili njihovu prenamenu.

„Konkurs je raspisan u ukupnoj vrednosti od 91 milion dinara, i mogu da kažem, da se na osnovu pristiglih prijava potvrdilo da je to prilično mala svota. Ukupno je stiglo 211 prijava, a institucije su pokazale interes za ukupno 900 miliona dinara. Na žalost, mogli smo da podržimo samo 62 ustanove" - rekao je Žolt Sakalaš, pokrajinski sekretar za obrazovanje.

Ove godine prijavu na konkurs je poslala i škola u Pačiru, a podršku su tražili za zamenu krova nad 60 godina starom fiskulturnom salom. Gizela Meheskei Kiš kaže da su za ove namene dobili tri miliona dinara. Direktorica škole je govorila i o ulaganjima u prethodnim godinama kao i o planovima.

„U školi smo završili dva velika posla. Ukoliko saberemo iznose to je blizu 10 miliona dinara vrednost kojom smo školu obukli u novo ruho. Reč je o potpuno urađenoj izolaciji i zameni prozora u školi. Sada nam je ostala fiskulturna sala. Ove godine bi hteli da obnovimo krov i da ga izolujemo, a naredne godine bi želeli da nastavimo sa zamenom prozora i radovima na izolaciji."

Osnovna škola u Pačiru ovih dana obeležava jubilej od 50 godina od osnivanja. Za ovu priliku pripremili su višednevni program na kojem očekuju goste iz zemlje i inostranstva.

vojvođanski
obrazovno
institucija
škola
pokrajinska
podrška
sekretarijat
vaspitno
Žolt Sakalaš
Pačir
ugovor
potpis

Najnovije

15:36, Frissítve: 16:37

Studentski dom ili iznajmljeni stan?

U nastavku obrazovanja, studenti treba da očekuju brojne troškove. Među njima, najveći su izdaci za stanovanje. Zbog povoljnih cena većina se odlučuje za studentski dom, ali ako je previše prijavljenih, ostaje mogućnost iznajmljivanja stana.
13:38, Frissítve: 16:24

Cela država priseća se žrtava

Godinu dana nakon masovnog ubistva u beogradskoj školi, cela država seća se stradalih. Televizijski i radijski program jutros je prekinut u 8:41 časova i jednominutnim ćutanjem odata je počast ubijenima u masovnoj pucnjavi.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.