Ugrás a tartalomra

U muzeju u Pančevu prikazana izložba tradicionalnih ženskih oglavlja

2021.05.15
20:00
2021.05.15
20:06
Forrás
Pannon RTV
U Pančevu je povodom Nacionalne Nedelje muzeja, organizovano niz manifestacija. Pokrovitelj nacionalnog programa je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Narodni muzej u Pančevu se pridružio značajnom kulturnom događaju otvorivši nekoliko izložbi. Uz portrete slikara Milana Konjovića, na primer, zainteresovani su mogli da pogledaju još jednu izložbu, to je izložbu ženskih oglavlja. Zaslužni su mogli steći uvid u bogatu kulturnu baštinu nekoliko zajednica koje žive na ovom području.

Dejan Trifunović, umetnički direktor, KUD "Stanko Paunović", Pančevo: „Izložene su kape, odnosno svečana oglavlja žena koje žive u južnom Banatu i sam taj kolorit, raznovrsnost i jedno bogatstvo su stvorili jednu sjajnu sliku i bilo je veoma veliko zadovoljstvo i jedan veliki izazov sve to prikazati i upoznati naše sugrađane sa bogatim nasleđem koje imamo."

Direktor muzeja smatra važnim, da se izložbama ove vrste, kultura i tradicija približe ljudima.

Miroslav Birclin, direktor, Narodni muzej Pančevo: „Narodni muzej sedmi put učestvuje u manifestaciji "Muzej za 10", toliko traje i sama manifestacija u celoj zemlji. Ove godine preko 100 muzeja i srodnih institucija učestvuje u manifestaciji u više od 50 gradova i mesta u celoj zemlji. Mi smo pripremili bogat program."

Danas je sve, povodom Europske Noći muzeja, upotpunjeno kulturnim programom, sve se izložbe mogu pogledati do ponoći u Narodnom muzeju u Pančevu.

Pančevo
Miroslav Birclin
Dejan Trifunović

Najnovije

Najčitanije

Preminula Marta Feher

Nakon kratke i teške bolesti u 48 godini života preminula je Marta Feher, novinarka nedeljnika „Het nap“. Od 2017. godine deo je redakcije „Het napa“, pre toga 10 godina radila je u Panon RTV-u.

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Unapređenje zapošljavanja u Subotici

Završena je javna rasprava u vezi izrade Lokalnog akcionog plana zapošljavanja za period 2024-2026. godina, koja je počela 8. aprila - obavestio je javnost Saša Gravorac.