Ugrás a tartalomra

Obnavlja se dragulj Vršca

2021.05.24
18:24
2021.05.24
18:31
Forrás
Pannon RTV
Uz podršku Vlade Mađarske, u Vojvodini se restaurira 25 crkava. U Banatu se obnavlja sedam svetinja.

Radovi - za oko mesec dana - počinju obnavljanjem crkve Svetog Gerharda u Vršcu, gde su nacrti radova već ranije pripremljeni.

Katolička crkva sa dva tornja jedan je od dragulja Vršca, simbol bogate ere južnobanatskog vinskog regiona. Neumoljivi zub vremena, uključujući i snažne vetrove južnog Banata, ipak su učinili svoje. Najveću prijetnju za sigurnost prolaznika već godinama predstavlja limena obloga na tornjevima, kao i loše stanje ornamenata od skoro 30 kilograma.

Alen Palatinuš, upravnik župe u Vršcu: „Početkom dvadesetog veka crkva je obnovljena i ukrašena. Veliki broj ornamenata je postavljen na tornjeve crkve, i ti ornamenti su u prilično lošem stanju. I ne samo to, već i sama limena obloga. Lim na tornjevima će zato biti zamenjen, dok će ornamenti biti popravljeni, kao i fasada same crkve. Crkva će dakle biti potpuno obnovljena."

Vršac
crkva
obnavljanje

Najnovije

13:05, Frissítve: 13:51

Balint Juhas čestitao Uskrs

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Balint Juhas čestitao je predstojeći Uskrs građanima i sveštenstvu koji praznik proslavljaju po julijanskom kalendaru, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.