Ugrás a tartalomra

Železnička stanica Kamaraš i niz vila iz starih vremena

2021.05.30
16:00
2021.05.30
16:15
Forrás
Pannon RTV
Pešačka tura sa tridesetak učesnika u subotu krenula u obilazak niza vila Horgoš-Kamaraš i okolnih atrakcija.

Tokom šetnje, koja je trajala skoro dva sata, učesnici su mogli da se upoznaju sa lokalnim istorijskom vrednostima dela naselja. Pešačka tura krenula je od zgrade železničke stanice Kamaraš. Većina prisutnih bili su meštani, jer iako tamo žive, malo znaju o tom području.

Tibor Čikoš, Horgoš: “Nadoknađujem vrlo staru prazninu, zapravo u Horgošu živim 30 godina ali o Kamarašu ne znam gotovo ništa, čak ni na nivou lokalne istorije, pa sam mislio je ovo sad dobra prilika. Naročito što poznajem našeg vodiča koji dobro je pripremljen.”

Železnička stanica i vile podsećaju na stara vremena i još dan danas pružaju zapanjujući prizor.

Laslo Karai je stigao sa suprugom iz Subotice.

“Mi smo zapravo veliki zajubljenici u dvorce i nekako je to sada povezano i sa našim područjem interesovanja, volimo da obilazimo okolinu nadajući se da ćemo upoznati nešto novo i da ćemo na neki način proširiti naša istorijska znanja.”

Pešačku turu je vodio Akoš Gonclik iz Horgoša, koji je učesnicima pružao podatke i lokalno-istorijsko znanje.

“Praktično, veći deo pešačenja je važan prvenstveno iz lokalno-istorijske tačke gledišta, ali budući da obilazimo i šumu, biće reči i o tome kako je nekada davno ova Kamaraš šuma bila zaista prekrasna park-šuma sa posebnim biljnim vrstama. U to vreme, na prelazu stoleća, tu je stajao i staklenik.”

Horgoš
Kamaraš
Železnička stanica
vila
pešačka tura

Najnovije

16:37, Frissítve: 17:46

Čije jaje je najtvrđe?

U Mokrinu je po 34. put održano Svetsko prvenstvo u tucanju farbanim jajima. Manifestacija se održava svake godine na dan pravoslavnog Vaskrsa, a učesnici dolaze ne samo iz Srbije, već i iz mnogih drugih delova sveta.
16:28

Hristos vaskrse!

Vaskrsenje Isusa Hrista je praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću. U svim pravoslavnim hramovima služe se vaskršnje liturije. Patrijarh srpski Porfirije služio je ponoćnu liturgiju u Hramu Svetog Save.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.