Ugrás a tartalomra

Gavrilo Đurđević dobio gensku terapiju

2021.06.08
19:47
2021.06.09
10:28
Forrás
Pannon RTV
Osmomesečnu bebu iz Srbije koja boluje od atrofije mišiča kičme tip 1 leče u budimpeštanskoj Dečijoj bolnici „Betešda".

Roditelji malenog Gavrila zahvalili su se prijateljima i zdravstvenim radnicima koji su sve učinili da njihovom detetu bude što bolje i u rekordnom vremenu su pripremili sve neophodne laboratorijske analize.

Sve je bilo u najboljem redu – rekla je Gavrilova majka, nakon što je njen sin dobio gensku terapiju. Nevena Đurđević zahvalila se svima koji su učestvovali u prikupljanju novca za neophodan lek. „U naredna dva dana još ćemo biti ovde u bolnici, pod lekarskim nadzorom. Nadamo se da će Gavrilo i nadalje biti u ovako dobrom stanju kao što je sada, i da neće imati temperaturu, odnosno da neće imati ni druge nuspojave."

Osmomesečni dečkić je krajem maja stigao u Dečiju bolnicu „Betešda" u Budimpešti. Genskoj terapiji prethodila su brojna ispitivanja. Dr Borbala Mikoš, medicinski direktor Dečije bolnice „Betešda" i rukovodeći lekar Zolgensma tima kaže da je nakon brižnih priprema mali dečak bez problema mogao da dobije gensku terapiju. Dodaje, narednih nekoliko dana će ga pratiti u bolnici: „Nakon toga, Gavrilo i njegovi roditelji biće premešteni na smeštaj u Budimpešti gde ga u vrlo strogom režimu treba zaštititi od svake vrste zaraze, svake moguće infekcije, jer tokom jednog meseca u celokupnoj dozi treba da dobije dnevne tretmane slabljenja imunog sistema, kako genska terapija ne bi ostavila posledice i nuspojave na imuni sistem njegovih organa."

Gavrilo Đurđević iz Kragujevca je već 12-to dete koje je dobilo ovu terapiju u Dečijoj bolnici „Betešda" u Budimpešti.

Gavrilo Đurđević
dr. Borbala Mikoš

Najnovije

16:37, Frissítve: 17:46

Čije jaje je najtvrđe?

U Mokrinu je po 34. put održano Svetsko prvenstvo u tucanju farbanim jajima. Manifestacija se održava svake godine na dan pravoslavnog Vaskrsa, a učesnici dolaze ne samo iz Srbije, već i iz mnogih drugih delova sveta.
16:28

Hristos vaskrse!

Vaskrsenje Isusa Hrista je praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću. U svim pravoslavnim hramovima služe se vaskršnje liturije. Patrijarh srpski Porfirije služio je ponoćnu liturgiju u Hramu Svetog Save.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.