Ugrás a tartalomra

Folklorno takmičenje srednjoškolaca u Temerinu

2021.06.25
16:45
2021.06.25
16:55
Forrás
Pannon RTV
Stotinjak vojvođanskih takmičara je juče u Temerinskom pozorištu testiralo svoje znanje iz narodnih igara ili narodne muzike.

Prošle godine Folklorno takmičenje srednjoškolaca u Temerinu nisu uspeli da organizuju, ali je ublažavanje epidemije korona virusa omogućilo da se ove godine takmičenje održi.

Ove godine su mladi na Folklornom takmičenju srednjoškolaca u Temerinu predstavili osamnaest tačaka. Egon Karolji iz Bečeja se takmičio u dve kategorije, sa orkestrom i solo. U ovom drugom je osvojio prvu nagradu.

Egon Karolji: „Ja se šest godina bavim narodnom muzikom ili sada već polako sedam godina, ali violinu sviram deset godina."

Tročlani žiri dodelio je nagrade u šest kategorija: pevači solisti, horovi, svirači solisti i dueti, orkestri, solo ples i plesne grupe. Anamarija Sabo, član žirija, Folklorno takmičenje srednjoškolaca: „Ono što obično uzimamo u obzir u ovakvim situacijama jeste koliko su profesionalno autentični, koliko je autentičan glas, sviranje na instrumentima ili ples, odnosno u slučaju srednjoškolaca uzimamo u obzir i uzrast, jer su tu uzrasne grupe iste, dakle možemo ih uporediti, nema potrebe da pravimo razliku u smislu starosnih grupa."

Sigurno je da će deci koja u srednjoškolskom uzrastu izdrže pored folklora, isti biti deo čitavog njihovog života. Zbog toga su ovakvi događaji važni - rekla je organizatorka. Gabrijela Sabo, organizator, Folklorno takmičenje srednjoškolaca: „Obično se više bave sa mlađim uzrastom, a onda se u srednjoj školi nekako izgube, očigledno je da deca menjaju i mesto, u mnogim slučajevima su primorana da idu negde drugde u srednju školu i pomalo kao da gube tlo pod nogama, a mi želimo da im olakšamo da lakše pronađu svoje mesto, a da se ne udalje od pokreta."

Dok je žiri odlučivao, koncert je održao Tamburaški orkestar „Bodroš" iz Novog Kneževca, a nakon objavljivanja rezultata usledila je večera i plesno veče, gde je muziku za ples svirao Orkestar „Berbence".

Temerin
folklor
takmičenja

Najnovije

17:22, Frissítve: 17:37

Svi se pripremaju za praznike

Srbija i Subotica već su danas bile u groznici prazničnih priprema. Mnogo se kupovalo i na Mlečnoj pijaci, prema rečima prodavaca gužva je bila već nego obično.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.