Ugrás a tartalomra

Od danas važe „kovid pasoši" Evropske unije

2021.07.01
14:21
Forrás
Pannon RTV
Isprava koja potvrđuje da je osoba zaštićena od virusa korona može biti u štampanom i digitalnom obliku. Cilj je da se pojednostavi mobilnost između zemalja članica.

Isprava je važeća u svakoj od zemalja članica, ali za sada mogu da je dobiju samo oni koji su imunizovani nekim od cepiva koje ima odobrenje Evropske agencije za lekove. Vakcine „Sinofarm" i „Sputnjik" ne nalaze se na toj listi. Međutim, zemlje članice mogu da odluče da prihvate i ove vakcine. Isprava sadrži podatke na engleskom jeziku i jeziku zemlje članice, kao i „ku-ar" kod. Važno je dodati da ova isprava nije zamena za pasoš, odnosno ne smatra se putnom ispravom ili potvrdom.

Isprava, osim podataka koji se odnose na vakcinu, sadrži i informacije o tome da li je osoba preležala zarazu, odnosno da li ima važeći negativan PCR test. „Kovid pasoš" je važeči na teritoriji čitave Evropske unije 12 meseci.

Savet Evrope do sada je za četiri vakcine dao dozvolu za puštanje u promet, a na osnovu mišljenja Evropske agencije za lekove. To su vakcine „Bajontek –Fajzer", „Moderna", „Astrazeneka" i „Džonson-Džonson".

„Kovid pasoš" EU izdaje se u tri slučaja: ukoliko je osoba vakcinisana cepivom protiv kovida 19, nakon oporavka od zaraze kovidom 19, odnosno kada je prošlo manje od 180 dana od ranijeg pozitivnog PCR teksta, i ukoliko osoba ima negativan PCR test.

Evropska Unija
pasoš
kovid

Slične vesti

Najnovije

17:22, Frissítve: 17:37

Svi se pripremaju za praznike

Srbija i Subotica već su danas bile u groznici prazničnih priprema. Mnogo se kupovalo i na Mlečnoj pijaci, prema rečima prodavaca gužva je bila već nego obično.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.