Ugrás a tartalomra

Obnova kapele nekadašnjeg Zavoda za vaspitanje devojaka u Zrenjaninu

2021.07.09
18:08
2021.07.09
18:33
Forrás
Pannon RTV
Uz podršku Vlade Mađarske obnavlja se 25 vojvođanskih crkava. Sedam od njih obnavlja se u Banatu, među njima i kapela nekadašnjeg Zavoda za vaspitanje devojaka u Zrenjaninu

Svojim blagoslovljenim aktivnostima, Siromašne školske sestre nazvane po Bogorodici, danas Školske sestre Blažene Device, ostavile su dubok trag u Zrenjaninu. Zahvaljujući donacijama Karoline Satmari i Samuela Satmarija, devojčice su vaspitavane u njihovom Zavodu za vaspitanje devojaka od 1880. do 1944. godine. Zgrada je nacionalizovana, ali je pre nekoliko godina restitucijom vraćena. Obnovljena je uz podršku mađarske države i ponovo u njoj radi Internat za devojke. Njena kapela će uskoro takođe biti obnovljena.

Časna sestra Marija Gizela Rac, rukovodilac Školskih sestara Blažene Device u Banatu: „Kapelu smo popravili 2005. godine. Već tada je toranj bio u vrlo lošem stanju, ali i čitava crkva. Između ostalog, zamenili smo i prozore. Sada je najteže jer kada su gradili, popravljali zgradu koju smo dobili nazad, majstori je nisu zatvorili i sve se ulilo. Opasno je po život otići tamo, sve nam pada na glavu. Dakle ne možemo da ga koristimo."

Pored toga, mora se uraditi i izolacija zgrade. Časna sestra Marija Gizela Rac,  rukovodilac Školskih sestara Blažene Device u Banatu: „Ono što nam posebno smeta je ovaj vrlo snažni nitrat. Džabe smo krečili 2005.godine, džabe, malter već otpada, trebalo bi ponovo krečiti i sada nam je podrška mađarske države dobro došla, kako bismo mogli da presečemo zidove i da ih izolujemo."

Školske sestre se nadaju da će najvažniji posao biti obavljen u narednih godinu i po do dve dana, ali će one nastaviti da rade na očuvanju svega onoga što je stvoreno u Zrenjaninu tokom protekle 141-e godine.

Zrenjanin
obnova
crkva

Slične vesti

Najnovije

17:22, Frissítve: 17:37

Svi se pripremaju za praznike

Srbija i Subotica već su danas bile u groznici prazničnih priprema. Mnogo se kupovalo i na Mlečnoj pijaci, prema rečima prodavaca gužva je bila već nego obično.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.