Ugrás a tartalomra

Za kralja i domovinu! – Čantavir u Prvom svetskom ratu

2021.07.10
15:08
2021.07.10
20:05
Forrás
Pannon RTV
Knjiga Rudolfa Sedlara predstavljena je u petak uveče u Čantaviru, a sa autorom je razgovarao Nimrod Tomik, istoričar. O knjizi je govorio i Tibor Molnar, viši arhivista.

Tokom Prvog svetskog rata prvi Čantavirac poginuo je avgusta 1914. godine, a vojnici koji su se živi vratili kućama iz zahvalnosti su crkvi poklonili vaze napravljene od čaura granata ispaljenih na frontu. Jožef Terlej je svakom povređenom poslao po šampanjac. Ove i slične zanimljivosti mogu se pronaći u knjizi Rudolfa Sedlara „Za kralja i domovinu! – Čantavir u Prvom svetskom ratu".

„U prvoj polovini knjige isključivo se bavim ratom, o tome kako je započeo čitav taj cirkus, koji pojedini istoričari nazivaju klanicom. Dok se drugi deo knjige sastoji od imena 437 poginulih junaka koji su poreklom iz Čantavira i podataka o njima" rekao je Rudolf Sedlar.

Izdanje knjige koja govori o Čantaviru deo je jedne serije izdanja.

„Zavičajno-istorijsko društvo vojvođanskih Mađara iniciralo je da se pojavi serija izdanja pod nazivom „Vojvođani u Velikom ratu". Članovi udruženja javili su se sa svojim rukopisima koje je prihvatio Zavod za kulturu vojvođanskih Mađara. Uz stručnu pomoć, odgovarajuću tehničku opremu pojavlja se ova serija izdanja i sada smo kod najnovije o Čantaviru" kaže Tibor Molnar, viši arhivista, istraživač.

Istraživački rad je dugotrajan proces tokom kojeg je neizostavna razmena informacija među zavičajnim istoričarima – čulo se na predstavljanju knjige. Osim stručnjaka, veliku pomoć autorima tokom obrađivanja ove teme značile su i materijalne uspomene, fotografije, dnevnici, sve ono što su meštani sačuvali.

Čantavir
Prvi svetski rat
Rudolf Sedlar
knjiga
Nimrod Tomik
istoričar
Tibor Molnar

Najnovije

17:03, Frissítve: 18:20

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.

Najčitanije

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.