Ugrás a tartalomra

Zidovi – Izložba u Senti

2021.08.05
13:19
2021.08.05
17:49
Forrás
Pannon RTV
Izložba devete umetničke kolonije pod nazivom „Umetnost i zaštita spomenika kulture" u Senti otvorena je za javnost. Izložba je svečano otvorena u sredu popodne.

Izložba pod nazivom „Zidovi" predstavlja radove studenata Fakulteta umetnosti Univerziteta u Pečuju i Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Studenti su učestvovali u desetodnevnom kampu u ovom Potiskom gradu, koji već nekoliko godina zajedno organizuju Zavod za kulturu vojvođanskih Mađara i Fakultet umetnosti Univerziteta u Pečuju. Tokom trajanja umetničke kolonije, učesnici su mogli da se upoznaju sa graditeljskim nasleđem Sente i njenom današnjom arhitektonskom slikom. Emeše Kovač je došla iz Mađarske, studirala za grafičara, ali je u kampu radila sa potpuno drugačijom tehnikom: „Uradila sam dva dela, jedno je akvarel na kojem sam prikazala jednu zgradu u Senti i njenu fasadu na tri načina, pokazujući tako uticaj vremena na samu zgradu. Drugo delo je set karata, od kojih je do sada napravljeno deset komada, i na kojima se pojavljuju karakteristične ukrasne arhitektonske skulpture jedne zgrade u Senti."

Manifestacija je pokrenuta 2011. godine, kao eksperimentalni program. Poslednjih godina je to preraslo u veliki uspeh sa ciljem podizanja svesti o značaju starih zgrada i njihovom održavanju. Izložba pod nazivom „Zidovi" predstavlja radove nastale proteklih dana, čiji je domaćin bila Kreativna kuća u Senti.

Dr Endre Rafai, istoričar umetnosti, Fakultet umetnosti, Univerzitet u Pečuju, Mađarska: „Iskusili smo entuzijazam i aktivnost iznutra, ali smo uspeli da težimo nekoj vrsti intimnosti, iskorištavajući mogućnosti izložbenog prostora. Vidimo različite grane umetnosti, tu je slikarstvo, vajarstvo, a ono što naši studenti vole već nekoliko godina je video. Štaviše, jedno od naših najvećih poduhvata ove godine vezano je za Sinagogu u Senti i njeno renoviranje."

Vodeći majstori kampa bili su umetnici Mikloš Šoltiš i Endre Kiš.

Radove nastale na devetoj umetničkoj koloniji pod nazivom „Umetnost i zaštita spomenika kulture", mogu se pogledati još sledeće nedelje u Kreativnoj kući u Senti.

izložba
Senta

Najnovije

17:03, Frissítve: 18:20

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.

Najčitanije

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.