Ugrás a tartalomra

Novi Bečej planira izgradnju staze zdravlja

2021.08.06
19:35
Forrás
Pannon RTV
Ideja je da staza poveže stare puteve koji se nalaze u neposrednoj blizini centra opštine, sa Bečejskom tvrđavom.

Staza zdravlja protezala bi se u dužini od dva kilometra od dela prema Arači, pored tiskog kanala, što bi i meštanima i posetiocima stvorilo odlične uslove i za rekreaciju ali i upoznavanje istorije kraja. O  Bečejskoj tvrđavi treba znati da se prvi put pominje 1091. godine sa zadatkom da kontroliše vodene puteve kao i pravac prema Erdelju. Preostali zidovi utvrđenja svedoci su čuvene bitke iz 1551. godine kada je tadašnji kapetan tvrđave Gabor Fugedi zaustavio pohod turske vojske.

Sudbina Bečejske tvrđave zapečaćena je Karlovačkim mirom, i 1701. je srušena. Kod utvrđenja koje se smatra spoemnikom kulture 2008. godine su sprovedena prethodna iskopavanja i podvodna istraživanja, ali nakon toga, posao je stao. Gradski muzej Bečeja je u 2019. godini sproveo studiju procene izvodljivosti, na osnovu koje su ove godine nastavljena istraživanja utvrđenja. Pešačka staza koja bi bila duga gotovo dva kilometra, imala bi informativne table na srpskom, mađarskom i engleskom jeziku, osvetljenje i  mesta za predah.

Za realizaciju svega navedenog potrebno je okvirno oko 10 miliona dinara, za koje će lokalna samouprava Novog Bečeja konkurisati kod nadležnih organa pokrajine, odnosno republike. Projekat je pokrenula opštinska Turistička organizacija, a podržala ju je međunarodna kancelarija turske TIKA agencije.

staza zdravlja
Novi Bečej

Slične vesti

Najnovije

15:02, Frissítve: 17:28

Nastavljaju se ulaganja u Subotici

U proteklom periodu asfalt je dobilo više ulica, na Vodozahvatu 1 urađena je zamena filterskih ispuna, a rade i na proširenju vodovodne i kanalizacione mreže. SVM želi da ove poslove nastavi i nakon 2. juna.
13:28, Frissítve: 17:22

Danas je Međunarodni dan Crvenog krsta

Pre 164 godine, 8. maja 1828. godine rođen je Anri Dinan, švajcarski pisac koji je 1860. godine počeo sa stvaranjem humanitarne organizacije Međunarodnog Crvenog krsta. Za datum osnivanja Crvenog krsta smatra se 1863. godina.
12:10, Frissítve: 16:11

Tlu nedostaju obilnije padavine

Visoke temperature koje su naglo došle i zadržale se, kao i nedovoljno padavina i dalje otežava rad ratara – kažu poljoprivrednici u okolini Sente. Trenutno moraju da se bore i protiv štetočina.
17:44, Frissítve: 17:52

Smotra fijakera u Crepaji

Fijakerijada u Crepaji organizovana je po dvadeset osmi put. Iz čitave Srbije ljubitelji konjičkog sporta stigli su u Crepaju na Fijakerijadu i Međunarodnu smotru konja.

Najčitanije

Nastavljaju se ulaganja u Subotici

U proteklom periodu asfalt je dobilo više ulica, na Vodozahvatu 1 urađena je zamena filterskih ispuna, a rade i na proširenju vodovodne i kanalizacione mreže. SVM želi da ove poslove nastavi i nakon 2. juna.