Ugrás a tartalomra

U Gunarošu se održava takmičenje u oranju

2021.08.07
19:49
2021.08.07
19:57
Forrás
Pannon RTV
Više od 20 takmičara je podeljeno u dve kategorije, i njih je ocenjivao tročlani žiri. Pored takmičenja u oranju, organizovane su i igre veština, izložba mašina i nagradne igre, odnosno obezbeđen je i ručak za sve prisutne.

Veliki oblak prašine i glasna traktorska tutnjava, već su izdaleka signalizirali da se u Gunarošu održava takmičenje u oranju. Na isto je došlo više od 20 učesnika, koji su se takmičili u dve kategorije, sa svojim traktorima.

Danas je ovde u Gunarošu održano 9. takmičenje u oranju. Organizatori su pripremili različite programe i izložbe traktora, odnosno prikazano je i kako su nekada orali uz pomoć konja.

Zoltan Kiralj, predsednik Poljoprivrednog udruženja: „U kategorija „A" se takmiče sa jednobrazdnim i dvobrazdnim plugovima, a u drugoj sa trobrazdnim i višebrazdnim plugovima i sa plugovima obrtačima. Ono što smatraju veoma važnim i ono što jako gledaju jesu dubina i pravilnost brazde i način na koji plug baca. To je ono što morate znati, to se ocenjuje."

Meštani svake godine odlaze u blizinu sela kako bi pogledali ovu manifestaciju, više njih je do sada učestvovalo na takmičenjima. Prošle godine je takmičenje u oranju odloženo zbog epidemije korona virusa, ali ove godine seljani su se rado vratili.

Albert Tružinski, učesnik: „Svake godine se ovde osećam dobro. Prošle godine nismo uspeli da se okupimo, ali obično dolazimo ovde svake godine da oremo i da se zabavimo. Ovde se srećemo sa prijateljima."

Mnogi su na takmičenje u oranju došli jer su ovde mogli sresti stare prijatelje i poznanike. Atila Lakatoš je već četvrti put učestvovao na takmičenju. Kako je rekao, njemu je veoma važno da na manifestaciji može upoznati nove ljude.

Atila Lakatoš, učesnik: „Opet smo ovde, ponovo sam došao. Ne samo zbog oranja, već i zato što ovde u Gunarošu imam mnogo prijatelja."

Takmičenje u oranju deo je Dana sela Gunaroš. U nedelju sve one koji dođu ovo selu čekaju dodatni programi. Biće, na primer, takmičenje u pecanju i kuvanju, izložba, predstavljanje vatrogasaca, osveštavanje hleba i koncert. Od 22 sata će u naselju biti vatromet, a zatim i retro disko.

Gunaroš
oranica
igra
mašine

Slične vesti

Najnovije

15:02, Frissítve: 17:28

Nastavljaju se ulaganja u Subotici

U proteklom periodu asfalt je dobilo više ulica, na Vodozahvatu 1 urađena je zamena filterskih ispuna, a rade i na proširenju vodovodne i kanalizacione mreže. SVM želi da ove poslove nastavi i nakon 2. juna.
13:28, Frissítve: 17:22

Danas je Međunarodni dan Crvenog krsta

Pre 164 godine, 8. maja 1828. godine rođen je Anri Dinan, švajcarski pisac koji je 1860. godine počeo sa stvaranjem humanitarne organizacije Međunarodnog Crvenog krsta. Za datum osnivanja Crvenog krsta smatra se 1863. godina.
12:10, Frissítve: 16:11

Tlu nedostaju obilnije padavine

Visoke temperature koje su naglo došle i zadržale se, kao i nedovoljno padavina i dalje otežava rad ratara – kažu poljoprivrednici u okolini Sente. Trenutno moraju da se bore i protiv štetočina.
17:44, Frissítve: 17:52

Smotra fijakera u Crepaji

Fijakerijada u Crepaji organizovana je po dvadeset osmi put. Iz čitave Srbije ljubitelji konjičkog sporta stigli su u Crepaju na Fijakerijadu i Međunarodnu smotru konja.

Najčitanije

Nastavljaju se ulaganja u Subotici

U proteklom periodu asfalt je dobilo više ulica, na Vodozahvatu 1 urađena je zamena filterskih ispuna, a rade i na proširenju vodovodne i kanalizacione mreže. SVM želi da ove poslove nastavi i nakon 2. juna.