Ugrás a tartalomra

Osvećen hleb od novog žita u Novom Kneževcu

2021.08.16
15:49
2021.08.16
17:50
Forrás
Pannon RTV
Lokalno kulturno-umetničko društvo "Tiszagyongye" već 14 godina, svake godine odaje čast našem osnivaču, kralju Svetom Ištvanu.

Ceremonija povodom Dana Svetog Ištvan počela je paradom konjanika, nakon čega je na svečanoj misi u crkvi Svetog Đorđa osvećen hleb od novog žita.

Eržebet Rac, Novi Kneževac: "Vrlo sam zadovoljna, kao prvo jer razumem ovaj lep događaj, ranije nije bilo toga. Misa je bila lepa, kao i ceremonija. Bilo je lepo što sam mogla učestvovati na njoj."

Nakon mise, predsednik Skupštine opštine Novog Kneževca Nandor Udvarhelji je na pozornici postavljenoj u centru naselja prelomio novi hleb.

“Ono što je važno za nas i celu mađarsku zajednicu na jugu je privrženost korenu i tradiciji. Vrlo je važno da se svake godine sećamo Svetog Ištvana, našeg kralja osnivača, jer smo zahvaljujući njemu ovde u Karpatskoj niziji."

Organizator, KUD “Tiszagyongye” ove godine slavi 30 godina postojanja. Poslednjih 14 godina odavali su čast Svetom Ištvanu – rekla je Magdalena Kovač, predsednica udruženja.

“S obzirom da smo napunili 30 godina, cele godine ovako slavimo, na nastupima se predstavljaju devojački hor, ženski hor, dva plesna ansambla, orkestar sa citrama, na kraju programa nastupaju deca koja su bila u folklornom kampu u Filiću.”

Događaj su dodatno obogatili vašar rukotvorina, vožnja zaprežnim kolima i razni dečji programi.

Novi Kneževac
kulturno
kulturno društvo
žito
osvećenje
osvećenje novog hleba

Najnovije

14:09, Frissítve: 19:17

Poskupeli luksuzni proizvodi u Srbiji

U Srbiji je od 1. maja poskupelo nekoliko luksuznih proizvoda. Od utorka će i pušači morati da plaćaju više za jednu paklu cigareta nego do sada. Dobra vest je da ove godine više ne moramo da brinemo o poskupljenju struje i gasa.
16:37, Frissítve: 17:46

Čije jaje je najtvrđe?

U Mokrinu je po 34. put održano Svetsko prvenstvo u tucanju farbanim jajima. Manifestacija se održava svake godine na dan pravoslavnog Vaskrsa, a učesnici dolaze ne samo iz Srbije, već i iz mnogih drugih delova sveta.
16:28, Frissítve: 14:18

Hristos vaskrse!

Vaskrsenje Isusa Hrista je praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću. U svim pravoslavnim hramovima služe se vaskršnje liturije. Patrijarh srpski Porfirije služio je ponoćnu liturgiju u Hramu Svetog Save.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.