Ugrás a tartalomra

Presa za baliranje se lako može zapaliti – neophodno je redovno održavanje

2021.08.19
14:36
2021.08.19
16:52
Forrás
Pannon RTV
Tokom poljoprivrednih radova se, nažalost, mogu pojaviti i požari. Da bi sprečili eventualne požare, održavanje poljoprivrednih mašina zahteva posebnu pažnju.

Često se mogu čuti tako nesrećni slučajevi požara, koji se javljaju tokom periodičnih poljoprivrednih radova. U julu se u Utrinama tokom radova zapalila jedna presa za baliranje. Samo zahvaljujući prisebnosti vozača, koji je mašinu odkačio sa traktora, vatra se nije proširila, ali je materijalna šteta i ovako značajna.

Ištvan Mačar, potpredsednik, Dobrovoljno vatrogasno društvo Utrine: „Prvo na šta treba obratiti pažnju u ovakvim slučajevima, jested a sačuvate mirnoću, nemojte ni slučajno paničiti i treba da obratite pažnju na ono što prvo treba da uradite, kako bi ugasili vatru. Prva i najvažnija stvar je aparata za gašenje požara, aparat za gašenje prahom."

Prema rečima mehaničara poljoprivrednih mašina Čabe Mikloša, ovi požari se uglavnom mogu sprečiti sa svakodnevnim stručnim i rutinskim održavanjem mašina tokom poljoprivrednih radova. To podrazumeva čišćenje rešetki hladnjaka, održavanje područja oko motora suvim, podmazivanje delova, ali čak i nakon završetka radova na njivama, posebnu pažnju treba posvetiti „uzimljavanju" poljoprivrednih mašina i priključnih uređaja.

„Veoma je važno da očistimo našu mašinu. Ne morate je prati, ja obično savetujem da je izduvate kompresovanim vazduhom, na taj način uklanjamo ostatke stabljika, štetočine i glodari neće oštetiti kablove. Druga stvar je da mašine ostavimo bez struje, ako za to postoji način, ne predstavlja problem ako isključimo napajanje prekidačem za uzemljenje, ili izvadimo akumulator iz mašine."

Ovaj stručnjak je dodao da su mašine sa sopstvenim izvorom napajanja, kao što su traktor ili kombajn, najviše ugroženi od pojave požara.

presa
baliranje
vatra
održavanje

Najnovije

14:09, Frissítve: 19:17

Poskupeli luksuzni proizvodi u Srbiji

U Srbiji je od 1. maja poskupelo nekoliko luksuznih proizvoda. Od utorka će i pušači morati da plaćaju više za jednu paklu cigareta nego do sada. Dobra vest je da ove godine više ne moramo da brinemo o poskupljenju struje i gasa.
16:37, Frissítve: 17:46

Čije jaje je najtvrđe?

U Mokrinu je po 34. put održano Svetsko prvenstvo u tucanju farbanim jajima. Manifestacija se održava svake godine na dan pravoslavnog Vaskrsa, a učesnici dolaze ne samo iz Srbije, već i iz mnogih drugih delova sveta.
16:28, Frissítve: 14:18

Hristos vaskrse!

Vaskrsenje Isusa Hrista je praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću. U svim pravoslavnim hramovima služe se vaskršnje liturije. Patrijarh srpski Porfirije služio je ponoćnu liturgiju u Hramu Svetog Save.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.