Ugrás a tartalomra

Praznik od istaknutog značaja za pokrajinu

2021.08.20
21:06
Forrás
Pannon RTV
Mađari širom sveta slave kralja Svetog Ištvana, osnivača mađarske države. Mađarski nacionalni savet je održao svečanost u velikoj dvorani Novosadskog pozorišta. U Vojvodini je 20. avgust datum od istaknutog pokrajinskog značaja od 2018. godine.

U velikoj dvorani Novosadskog pozorišta intonirana je srpska, a zatim i mađarska himna. Sveti Ištvan je i danas merilo kada su u pitanju odanost, požrtvovanost, čast i život bez straha, rekao je Jene Hajnal, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta.

"Dragi sunarodnici, mi Mađari, gde god živeli u svetu, činimo zajednicu čiji članovi smatraju izuzetno važnim, da kroz spomen i poštovanje Svetog Ištvana, iskažu svoju pripadnost mađarskom narodu. Kroz njega jačamo jedinstvo naše zajednice."

Činjenica da političari Srbije slave zajedno sa Mađarima svedoči o zajedničkom putu i saradnji - naglasio je Jene Hajnal.

Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade, u svom govoru je naglasio kako Srbija i Vojvodina takođe vode računa o manjinama koje žive na njenoj teritoriji.

"Naša generacija je imala hrabrosti i snage da sagleda bez predrasuda greške i zablude od pre nekoliko vekova. Imali smo hrabrosti da sve to ostavimo iza nas, ostavimo u prošlosti i da se okrenemo prema pravim uzorima koji nas ujedinjuju i zahvaljujući kojima su srpski i mađarski narod, te sve ostale nacionalne zajednice i manjine koje ovde žive na zajedničkom putu saradnje, a što se tiče države Srbije i Mađarske, nema druge alternative, to je jedini način."

Hleb ispečen od novog zrna pšenice blagoslovili su Čaba Paško, sveštenik iz Kelebije, Gabor Dolinski, zamenik evangelističkog biskupa i Atila Oros, bački reformatski duhovnik.

U prigodnom programu pod nazivom "Ostavimo svetlost koju pratimo iza sebe" učestvovao je i orkestar "Mečvirag".

pokrajina
Vojvodina
Sveti Ištvan
Mađarski nacionalni savet
Novosadsko pozorište
Novi Sad
Jene Hajnal

Najnovije

15:36, Frissítve: 16:37

Studentski dom ili iznajmljeni stan?

U nastavku obrazovanja, studenti treba da očekuju brojne troškove. Među njima, najveći su izdaci za stanovanje. Zbog povoljnih cena većina se odlučuje za studentski dom, ali ako je previše prijavljenih, ostaje mogućnost iznajmljivanja stana.
13:38, Frissítve: 16:24

Cela država priseća se žrtava

Godinu dana nakon masovnog ubistva u beogradskoj školi, cela država seća se stradalih. Televizijski i radijski program jutros je prekinut u 8:41 časova i jednominutnim ćutanjem odata je počast ubijenima u masovnoj pucnjavi.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.