Ugrás a tartalomra

Svake godine MNS i Savez „Rakoci" podržavaju đake prvake koji kreću u mađarske razrede

2021.08.25
17:14
Forrás
Pannon RTV
Prema računici Mađarskog nacionalnog saveta, ove godine u školu kreće blizu 1400 mađarskih đaka prvaka. To je dobrih šezdeset više nego prošle godine.

Na području Zapadne Bačke značajno se povećao broj đaka prvaka, a pored toga i u Malom Iđošu, Adi, Čoki i u Novom Bečeju. Mađarski nacionalni savet, u saradnji sa Savezom „Rakoci", svake godine podržava đake prvake koji kreću u mađarske razrede.

Anamarija Viček, državna sekretarka za obrazovanje: „Različiti oblici podrške Mađarskog nacionalnog saveta mogu u značajnoj meri da podstaknu roditelje da izaberu obrazovanje na mađarskom jeziku, a u tu podršku je uključen i Savez „Rakoci", koji đacima prvacima poklanja školsku torbu, i to veoma kvalitetnu, dakle ergonomsku školsku torbu, pogodnu za leđa, odnosno školski paket Mađarskog nacionalnog saveta, koji dobija svaki učenik prvog razreda koji se upiše u razred na mađarskom jeziku, što znači da roditelji, koji se odluče za obrazovanje na mađarskom jeziku, nemaju tokom prve školske godine nikakve troškove za školu."

Savez „Rakoci"
razred
mađarski

Najnovije

14:09, Frissítve: 16:09

Poskupeli luksuzni proizvodi u Srbiji

U Srbiji je od 1. maja poskupelo nekoliko luksuznih proizvoda. Od utorka će i pušači morati da plaćaju više za jednu paklu cigareta nego do sada. Dobra vest je da ove godine više ne moramo da brinemo o poskupljenju struje i gasa.
16:37, Frissítve: 17:46

Čije jaje je najtvrđe?

U Mokrinu je po 34. put održano Svetsko prvenstvo u tucanju farbanim jajima. Manifestacija se održava svake godine na dan pravoslavnog Vaskrsa, a učesnici dolaze ne samo iz Srbije, već i iz mnogih drugih delova sveta.
16:28, Frissítve: 14:18

Hristos vaskrse!

Vaskrsenje Isusa Hrista je praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću. U svim pravoslavnim hramovima služe se vaskršnje liturije. Patrijarh srpski Porfirije služio je ponoćnu liturgiju u Hramu Svetog Save.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.