Ugrás a tartalomra

U Temerinu svečano otkriven kip Svetog Ištvana

2021.09.04
21:30
Forrás
Pannon RTV
U Temerinu, u dvorištu crkve Svete Rozalije, svečano je otkriven kip Svetog Ištvana.

Kip je osveštao Antal Gelert Žerdin, peruanski biskup misije San Ramon, a u otkrivanju je učestvovala i Judit Pirićne Sabo, rukovodilac odeljenja Mađarskog državnog sekretarijata za nacionalnu politiku. Danas je, inače, i proštenje u temerinskoj crkvi.

Kip Svetog Ištvana u Temerinu je bila ideja Lasla Sunđija, biskupa koji je preminuo prošle godine. Realizaciju je pokrenulo Udruženje građana "Impresum".

Andraš Guston, predsednik, Udruženje građana "Impresum", Temerin: „Tvorac skulpture je vajar Šandor Dudaš iz Čongrada a poreklom iz Bačke Topole, on nažalost ne može biti ovde zbog bolesti, tehnički deo posla, odnosno izlivanje je izvršila livnica Antal iz Palića, u međuvremenu su se uključili i lokalni preduzetnici, čak iz Loznice smo donosili kamen, kupili smo gotov beton, bilo je raznih peripetija dok kip nije završen, ali čak iako je sve bilo u zadnji čas, ipak je u četiri sata juče popodne, kip već bilo na mestu."

Otkrivanje kipa uvek je svečan i radostan trenutak. Kip Svetog Ištvana je nedavno svečano otkriven u Malom Iđošu, a sada u Temerinu. Temerinci imaju posebnu misiju - istakao je na svečanoj ceremoniji Jene Hajnal, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta.

Jene Hajnal, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta: „Ovde je reč o takvoj zajednici koja se nalazi na području, gde pripadnost mađarskoj zajednici, istovremeno znači suočiti se sa izazovima očuvanja svoje zajednice i boriti se da i drugi prihvate te vrednosti, i pokazati na jasan način da ovde nije lako biti Mađar, ali uprkos svemu u Temerinu još uvek žive ponosni Mađari."

Kip je svečano otvoren 4. septembra u dvorištu župne crkve, nakon svečane mise povodom proštenja za Dan svete Rozalije. Kip je posvetio Antal Gelert Žerdin, peruanski biskup misije San Ramon: "Iako govorim ko sam i ako moram, pokazujem puno stvari, ali obično je to uvek u drugom planu i njihove treba poboljšati, i sve, ali kad čujem takvu pesmu, često moram dobro kontrolisati osećanja, kako ne bi uticali na mene, da i ja zaplačem ili tako nešto."

Za svečano otkrivanje je organizovana i prigodna priredba na kojoj su nastupili i lokalni horovi.

Temerin
kip
Sveti Ištvan

Najnovije

17:03, Frissítve: 18:20

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.

Najčitanije

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.