Ugrás a tartalomra

Počinju radovi na fasadi Gradske kuće

2021.09.10
16:44
Forrás
Facebook/Dr. Pásztor Bálint
Ovih dana započeće uklanjanje i obezbeđivanje ukrasnih elemenata na fasadi Gradske kuće, ugovor je potpisan sa izvođačem radova – objavljeno je na fejsbuk stranici dr Balinta Pastora.

Predsednik Gradske skupštine Subotice je napisao da je sve ovo realizovano zahvaljujući jučerašnjoj izmeni budžeta, gde je za ovu namenu izdvojeno 2 miliona dinara. Decenijama nije bilo primera da su iz gradskog budžeta dodeljena sredstva za očuvanje fasade ove zgrade koja je simbol Subotice. Veći deo radova će se odvijati u dvorišnom delu Gradske kuće. Pre početka restauratorskih radova potrebno je ukloniti oko 50 ukrasnih elemenata sa fasade i krova, kao i neke kamene ukrasne elemente.

Dr Balint Pastor je napisao da su sadašnji predviđeni radovi od izuzetnog značaja, jer će se na taj način završetkom radova izbeći potreba da se na duže vreme postavlja skela oko Gradske kuće, što bi u velikoj meri naružilo izgled ovog secesijskog zdanja, pa samim tim i izgled čitavog gradskog jezgra, takođe bi postavljanjem skele bio otežan ili potpuno onemogućen rad apoteka ili banaka.

Subotica
Gradska Kuća
dr Balint Pastor

Najnovije

14:09, Frissítve: 16:09

Poskupeli luksuzni proizvodi u Srbiji

U Srbiji je od 1. maja poskupelo nekoliko luksuznih proizvoda. Od utorka će i pušači morati da plaćaju više za jednu paklu cigareta nego do sada. Dobra vest je da ove godine više ne moramo da brinemo o poskupljenju struje i gasa.
16:37, Frissítve: 17:46

Čije jaje je najtvrđe?

U Mokrinu je po 34. put održano Svetsko prvenstvo u tucanju farbanim jajima. Manifestacija se održava svake godine na dan pravoslavnog Vaskrsa, a učesnici dolaze ne samo iz Srbije, već i iz mnogih drugih delova sveta.
16:28, Frissítve: 14:18

Hristos vaskrse!

Vaskrsenje Isusa Hrista je praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću. U svim pravoslavnim hramovima služe se vaskršnje liturije. Patrijarh srpski Porfirije služio je ponoćnu liturgiju u Hramu Svetog Save.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.