Ugrás a tartalomra

Dan Mađarske na 88. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu

2021.09.21
18:21
2021.09.21
20:01
Forrás
Pannon RTV
Tokom četvrtog dana 88. poljoprivrednog sajma održan je Dan Mađarske koji je uglavnom prošao u znaku međunarodne saradnje.

Saradnja privrednika u Podunavlju, inostrani partneri, predstavnici mađarskih firmi i organizacija bili su u centru pažnje tokom razgovora.

Na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu prisutni su i poljoprivrednici iz Vojvodine, proizvođači i preduzetnici. Ovakve manifestacije za njih su značajne u stvaranju kontakata i plasiranju robe.

„Kako bi dostigli taj nivo da obezbedimo kupce, potrošače, da kupuju domaće i neposredno od proizvođača, moguće je ako im i učinimo dostupnim te ukuse i degustiraju ih. Nakon toga i sami će potražiti proizvođače, jer za dobru namirnicu, za dobar proizvod rado će preći nekoliko kilometara ako je potrebno" kaže Mikloš Nađ, predsednik Saveza agrarnih udruženja Vojvodine.

Nastavljeno je i održavanje konferencija koje povezuju privrednike. U utorak je naglasak bio na razvoju konkurentnosti poljoprivrede, u svetu saradnje Mađarske i Srbije.

„Razvoj inovacija i tehnologija, kako bi uveli što više novina. Razgledao sam ovde na prostoru sajma i vidim da je izloženo mnogo dronova. To je jedna nova tehnologija, prskanje dronovima. To je jedna od takvih stvari, koje unapređuju" kaže Đerđ Terek, predsednik Mađarsko-srpske trgovinske i privredne komore.

Potpisan je sporazum o saradnji sa italijanskim sajmom Pordenone Fiere, koji je specijalizovan za vinarstvo. Događaju je prisustvovao i Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Vojvodine, koji je naglasio koliko je za vojvođanske poljoprivrednike važno prisustvo predstavnika iz inostranstva.

„Posredstvom ovog organizatora italijanskog sajma nadamo se da će se pojaviti i više italijanskih preduzeća, a za nas su oni važni jer se može videti da u poslednjih otprilike 20 godina, vojvođanski vinari, i u okviru toga i naši vinari u čizmama od sedam milja nastoje da uspešno savladaju ono zaostajanje koje smo imali u proteklim decenijama" rekao je Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Vojvodine.

Mada je u odnosu na prethodne godine, nešto manje posetilaca, na sajmu je i daje stalno prisutno interesovanje za najnovija dostignuća i novu opremu.

Međunarodni Poljoprivredni Sajam
Ištvan Pastor
Mikloš Nađ

Slične vesti

Najnovije

17:22, Frissítve: 17:37

Svi se pripremaju za praznike

Srbija i Subotica već su danas bile u groznici prazničnih priprema. Mnogo se kupovalo i na Mlečnoj pijaci, prema rečima prodavaca gužva je bila već nego obično.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.