Ugrás a tartalomra

Spomen - krst vraćen u tvrđavu kod Bečeja

2021.09.23
17:47
Forrás
Pannon RTV
Spomen - krst, koji je zahvaljujući Udruženju građana „Arač 95" iz Novog Bečeja podignut pre sedamnaest godina u tvrđavi kod Bečeja, vraćen je na svoje mesto.

Krst napravljen od bagrema, visok četiri metra, prošle godine odnesen sa obale Tise, dva kilometra od ovog naselja u Banatu, na restauraciju. Krts je postavljen kao znak sećanja na branitelje tvrđave, koji su učestvovali u bici protiv Turaka 1551. godine.

Laslo Sabo, član saveta crkve Sveta Klara Asiška u Novom Bečeju: „Ovaj krst je osveštan 2004. godine, u prisustvu dr Janoša Šotija, tadašnjeg župnika u Novom Bečeju, i od tada stoji."

Sudbinu tvrđave kod Bečeja zapečatio je Karlovački mir. Srušena je 1701. godine.

Laslo Korenchi, član predsedništva, Zavičajno-istorijsko društvo vojvođanskih Mađara: „Naši preci su svako značajno mesto obeležili krstom, bilo da je to staro groblje, svetilište, prelaz, a ovde na ovom mestu na kome stojimo bila je tvrđava. U tvrđavi je najverovatnije bila i crkva, a pored prelaza uvek je postojala i bogomolja."

Drveni krst u tvrđavi kod Bečeja napravili su 2004. godine učesnici kampa za duborez, organizovanog kod ruševina srednjovekovne crkve Arača. Tokom protekle dve decenije, Udruženje građana „Arač 95" postavilo je spomen - krstove na nekoliko značajnih mesta.

Lajoš Link, predsednik Udruženja građana „Arač 95": „Godine 2002. podigli smo krst kod ruševina srednjovekovne crkve Arača, a kasnije ćemo obnoviti krst „Ladanji" kod Slanog Kopova, a 19. septembra ćemo vratiti na mesto krst u čast braniocima tvrđave kod Bečej, koji simbolizuje to da su naši preci, predvođeni Gaborom Figedijem, stali u odbranu Evrope, a mogli bismo reći ne samo Evrope, već i u odbrani hrišćanstva, jer se ovde kod Novog Bečeja odigrala odlučujuća bitka, jer da je tvrđava kod Bečeja pala, kao u herojskoj pesmi Šebešćena Tinodi Lantoša, pala bi i cela Mađarska."

Predstavnici Udruženja građana „Arač 95" i Red Istorijskih vitezova položili su i venac na krst u tvrđavi kod Bečeja.

Bečej
spomen krst

Najnovije

17:03, Frissítve: 18:20

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.

Najčitanije

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.