Ugrás a tartalomra

Mađarsko kulturno-umetničko društvo u Pančevu obeležilo 75 godina postojanja

2021.09.26
10:42
2021.09.26
17:02
Forrás
Pannon RTV
U prisustvu stranih i domaćih gostiju MKUD „Petefi Šandor" iz Pančeva obeležilo je 75 godina od osnivanja i neprekidnog rada. Proslava je održana u centru grada u obnovljenom sedištu društva.

Jubilarni program proslave 75 godina neprekidnod delovanja Mađarskog kulturno-umetničkog drutšva „Petefi Šandor" u Pančevu otpočeo je prijemom. Goste i članove užeg rukovodstva društva primio je Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva.

„Kulturno umetničko-društvo „Petefi Šandor" uistinu je je društvo koje godinama na ovom prostoru predstavlja kulturu mađarske zajednice, njenu tradiciju i narodne igre. Ovo je, ponavljam, veliki događaj u životu Pančeva i važno je istaći bogatstvo koje potiče od brojnih narodnosti koje ovde žive."

U sedištu pančevačkog društva otvorena je izložba narodnih nošnji Marije Eroš, dobitnice nagrade Prima Primissima. Nakon toga u bogatom umetničkom programu, osim članova samog društva nastupio je i mešoviti hor Mađarskog kulturnog društva iz Kovina, kao i igrači i pevačka grupa mađarskog društva „Garai Sekelj".

„Nakon mnogo teškoća, mislim da je dobro uspelo. Nismo znali kako će se razvijati epidemija, da li će biti dozvoljeno. U utorak u podne smo odlučili da će ipak biti održano u subotu. Onda smo štampali pozivinice, slali obaveštenja, da dođu oni koji mogu" kaže Karolj Ranc, predsednik MKUD „Petefi Šandor" u Pančevu. 

Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara odao je priznanje radu ovog društva: „Sedamdeset peti rođendan „Petefi" društva nije samo pančevački događaj, nije važan samo za Pančevo, nije važan samo za Sekelje donjeg Podunavlja, već za čitavu zajednicu vojvođanskih Mađara. Posebno to mogu da potvrdim nakon ovog programa koji smo danas videla i katarzičnih osećanja koja je doneo svaki pojedinačni nastup."

Janoš Arpad Potapi, državni sekretar Mađarske zadužen za nacionalnu politiku u svom svečanom govoru naglasio je da umetničko društvo „Petefi Šandor" smatra najvažnijim kulturnim društvom Mađara u južnom Banatu, koje jača mađarski identitet i neguje njegovu kulturu.

„Danas možemo da kažemo da ovdašnji Mađari, vojvođanski Mađari daju primer ostalim delovima mađarske zajednice. Daju primer u organizovanosti, povezanosti sa rodnim domom, primer za to kako uprkos svim teškoćama treba ostati, graditi i učini sve da budu u službi istorijskog pomirenja dve nacije" rekao je Janoš Arpad Potapi, državni sekretar Mađarske zadužen za nacionalnu politiku.

Pančevo
Mađarsko kulturno društvo
Ištvan Pastor
Arpad Janoš Potapi

Najnovije

13:28, Frissítve: 13:34

Danas je Međunarodni dan Crvenog krsta

Pre 164 godine, 8. maja 1828. godine rođen je Anri Dinan, švajcarski pisac koji je 1860. godine počeo sa stvaranjem humanitarne organizacije Međunarodnog Crvenog krsta. Za datum osnivanja Crvenog krsta smatra se 1863. godina.
12:10

Tlu nedostaju obilnije padavine

Visoke temperature koje su naglo došle i zadržale se, kao i nedovoljno padavina i dalje otežava rad ratara – kažu poljoprivrednici u okolini Sente. Trenutno moraju da se bore i protiv štetočina.
17:44, Frissítve: 17:52

Smotra fijakera u Crepaji

Fijakerijada u Crepaji organizovana je po dvadeset osmi put. Iz čitave Srbije ljubitelji konjičkog sporta stigli su u Crepaju na Fijakerijadu i Međunarodnu smotru konja.
14:52, Frissítve: 16:25

Bezbedno na dva točka

Na centralnom trgu u Subotici danas je promovisana bezbedna vožnja biciklom, ali i popularisan biciklizam kao sport. U programu „Gledaj da te vide, vozi se biciklom“ učestvovali su i mališani iz osnovnih škola.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.