Ugrás a tartalomra

Rad ronilaca u Senti pomaže ultrazvučni detektor velike vrednosti

2021.10.01
19:46
2021.10.01
19:57
Forrás
Pannon RTV
Zahvaljujući senćanskoj fabrici duvana, Ronilački klub u Senti bogatiji je sa najsavremenijom opremom, ultrazvučnim detektorom, odnosno sonarom, koji će u bliskoj budućnosti biti velika pomoć njegovom spasilačkom timu.

Ronilački klub "Tisa" u Senti, koji broji 20 članova, već nekoliko godina uspešno sarađuje sa lokalnom poljočuvarskom službom. Zajednički je predstavljen ultrazvučni detektor, koji je dobijen kao donacija u junu.

Žolt Molnar Čikoš, koordinator poljočuvarske službe u Senti: "Možemo se ujediniti sa gledišta zaštite životne sredine, jer poljočuvarska služba u Senti ima i drugih aktivnosti. Što se tiče ronilačkog kluba "Tisa", na primer, zajedno smo uspeli postići sjajne rezultate na polju suzbijanja ilegalnog odlaganja otpada."

Zahvaljujući vrednoj donaciji lokalne fabrike duvana, ova oprema se može koristiti za snimanje rečnog korita, pa čak i muljevitih područja reka. Inače, u Srbiji trenutno od ove vrste poklonjene opreme postoje samo dva uređaja, od kojih se jednim može pohvaliti vojska, a drugim ronioci iz Sente - istakao je Nandor Baranji, vođa spasilačkog tima "Tisa" u Senti.

"Do sada smo mogli samo mapirati kompletne plaže, svuda, u Molu, Adi, Senti, Kanjiži i Novom Kneževcu, a mi smo snimali i potonule olupine, sumirali smo i imamo mnogo planova koje još želimo da ostvarimo."

Senta uvek rado prihvata inovacije koje mogu pomoći i drugim opštinama u okolini, rekao je Sebastian Stantić. Član opštinskog veća zadužen za privredu i turizam je dodao: „Ovom donacijom će rad spasilačkog tima biti mnogo jednostavniji i lakši, a time i sigurniji. Ovaj uređaj je izuzetno koristan u otkrivanju određenih zločina i u slučajevima spašavanja. Mislim da je u na ovom toku reke Tise, imati takav sonar, od velike važnosti za svaku opštinu."

Inače, tokom prezentacije ronioci su rekli, da su za kratko vreme koliko je uređaj kod njih, već imali nekoliko prilika u kojima su uspešno primenili sonar. Istakli su kao zanimljivost, da su na dnu Tise već našli traktor, aparat za kafu i druge predmete.

Senta
ronioci

Najnovije

13:05, Frissítve: 13:51

Balint Juhas čestitao Uskrs

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Balint Juhas čestitao je predstojeći Uskrs građanima i sveštenstvu koji praznik proslavljaju po julijanskom kalendaru, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.