Ugrás a tartalomra

Suncokret za dodatnu pažnju

2021.10.06
20:10
Forrás
Pannon RTV
U Subotici predstavljene trake sa suncokretom za osobe sa smetnjama u razvoju.

Cilj ovih tračica je da skrene pažnju građanima da onaj ko ih nosi ima posebne potrebe, i da mu je možda za obavljanje nekih radnji potrebno malo više vremena nego prosečnom stanovniku.

Suncokret, kao simbol koji ukazuje na osobu koja ima i neke nevidljive smetnje širom sveta koristi se od 2016. godine. Uz traku, ide i list sa informacijama na kojima se nalaze osnovni podaci o korisniku, kao i podaci o osobama kojima treba da se obrati u slučajnu neočekivanih problema. Udruženje „Zajedno" jedno je od prvih organizacija u Srbiji koje je nabavilo tračice sa suncokretima, rekla je Marija Martić Papišta, saradnica Panon RTV-a i Udruženja „Zajedno".

„Ukoliko se sretnemo sa nekim ko oko vrata nosi ovaj simbol, sada konkretno u formi tračice, ili kao narukvica ili broš, onda to znači da se osoba nosi sa nekim poteškoćama, bilo psihičkim, bilo telesnim."

U Srbiji još nije raširen ovaj metod, mnogi za ovu inicijativu smatraju i da ih dodatno obeležava – konstatuje Snežana Maravić, koordinator Udruženja „Zajedno".

„Ja uvek, na primer, kažem da to zavisi od toga kako ćemo kao društvo odreagovati. Ako mi vidimo osobu sa trakom, i toj osobu ustupimo mesto, pustimo je preko reda, malo usporimo u saobraćaju, zadržimo vrata od lifta, onda će to imati pozitivne efekte."

Nošenje tračica sa znakom suncokreta nije obavezno, i nosiće je samo osobe koje to žele.

suncokret
Zajedno
ZaJedno Egyesület

Najnovije

15:36, Frissítve: 16:37

Studentski dom ili iznajmljeni stan?

U nastavku obrazovanja, studenti treba da očekuju brojne troškove. Među njima, najveći su izdaci za stanovanje. Zbog povoljnih cena većina se odlučuje za studentski dom, ali ako je previše prijavljenih, ostaje mogućnost iznajmljivanja stana.
13:38, Frissítve: 16:24

Cela država priseća se žrtava

Godinu dana nakon masovnog ubistva u beogradskoj školi, cela država seća se stradalih. Televizijski i radijski program jutros je prekinut u 8:41 časova i jednominutnim ćutanjem odata je počast ubijenima u masovnoj pucnjavi.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.