Ugrás a tartalomra

Izložba cveća u Zrenjaninu

2021.10.07
21:12
2021.10.07
21:28
Forrás
Pannon RTV
Na glavnom trgu u Zrenjaninu je započela trodnevna izložba cveća povezana sa prodajom.

Uprkos prohladnom i vetrovitom vremenu, bilo je zainteresovanih i nadamo se da će do subote ovu manifestaciju, koju organizuje lokalni turistički savez, posetiti mnogo posetilaca.

Zrenjanin ovih dana čeka šetače u cvetnom dezenu. Mnogi su na glavni gradski trg došli sa namerom kupovine.

Gabriela Erdei, izlagač: "U ovom trenutku prodajemo zimsko sezonsko cveće. Ali imamo i ponudu sobnih biljaka. Vreme je malo hladno, ali postoji potražnja za cvećem. Krizanteme, noć i dan, ove vrste cveća sada idu. Zadovoljni smo, iako se nadam da će biti još kupaca."

Cvećarstvo zahteva ogromnu količinu ručnog rada, pa i na njih negativno utiče i iseljavanje mladih ljudi. Mnogi ne nastavljaju posao koji su osnovali njihovi roditelji.

Nora Katona, izlagač: "Ja proizvodim stabljike ruža, drveće i krizanteme, a mi smo u situaciji da ne možemo pronaći radnike. Tako da nam trenutno nedostaje radnika. To nam u mnogome otežava proizvodnju, jer iako postoji potražnja za cvećem, mi ne možemo da proizvedemo tu količinu koja se potražuje i u istom kvalitetu."

Kaktusi i sukulenti često ne privlače odmah ljudsku pažnju. No, ko ih pak voli, ne žali za novcem i neke od njih kupuje. To je iskustvo najpoznatijeg vojvođanskog uzgajivač kaktusa.

Pavle Filep, izlagač: "S tim se bavim 18 godina. U početku nisam znao toliko o ovim biljkama, ali s vremenom sam došao do tačke u kojoj sam postao majstor, pa čak i veliki majstor uzgoja kaktusa. Imam 250-300 vrsta kaktusa, ni sam ne znam tačan broj, ali stotinjak sorti uzgajam za prodaju."

Hladnije vreme pogoduje sadnji cveća i zelenila. Prema baštovanima, biljka se u ovom trenutku puno bolje prima za tlo i tokom proleća može započeti na svom mestu sa novom snagom.

Zrenjanin
izložba cveća

Najnovije

16:37, Frissítve: 17:46

Čije jaje je najtvrđe?

U Mokrinu je po 34. put održano Svetsko prvenstvo u tucanju farbanim jajima. Manifestacija se održava svake godine na dan pravoslavnog Vaskrsa, a učesnici dolaze ne samo iz Srbije, već i iz mnogih drugih delova sveta.
16:28

Hristos vaskrse!

Vaskrsenje Isusa Hrista je praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću. U svim pravoslavnim hramovima služe se vaskršnje liturije. Patrijarh srpski Porfirije služio je ponoćnu liturgiju u Hramu Svetog Save.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.