Ugrás a tartalomra

Počeli radovi na mađarskoj deonici železničke pruge Budimpešta-Beograd

2021.10.15
14:58
2021.10.15
17:19
Forrás
Pannon RTV
Prva faza modernizacije železnice počinje u Kiškunhalašu. Zahvaljujući obnovi, vreme putovanja putnika između dva glavna grada biće prepolovljeno, a teretni saobraćaj bi se mogao ubrzati.

Pre početka radova, na svečanoj ceremoniji je položen kamen temeljac na deonici između Šorokšara i Kelebije.

Brzi, moderni i udobni. To se može očekivati ​​od vozova koji će saobraćati na obnovljenoj pruzi Budimpešta-Beograd. Deonica između dva glavna grada je deo saobraćajnog Koridora 10. Njegova krajnja tačka je luka Pirej u Grčkoj. Očekuje se da će sledeće godine krenuti prvi voz na deonici između Beograda i Novog Sada. Sledećih meseci će se intenzivirati radovi između Novog Sada i Subotice, rekao je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirovć.

„Ovaj iskreni i prijateljski odnos garantuje, ekonomski prosperitet i saradnju naše dve zemlje, a kruna našeg prijateljstva je upravo projekat srpsko-mađarske železnice, izgradnja moderne pruge a verovatno i najmodernije pruge u istočnoj Evropi, koja će spajati dva glavna grada, Beograd i Budimpeštu."

Radovima na obnovi mađarske deonice pruge biće praćeni mnogim investicijama. Biće sprovedena elektrifikacija, zgrade železničke stanice će se obnoviti, uključujući i onu u Kiškunhalašu, a biće izgrađene i barijere protiv buke, te podvožnjaci i nadvožnjaci. Prevoz putnika će biti brži. Iz Beograda do Budimpešte moći ćemo stići za samo 3,5 sata. Ulaganje će obogatiti mađarsku nacionalnu privredu, kao i proširiti mađarsko-kineske i mađarsko-srpske odnose, naglasio je Laslo Palkovič, vladin poverenik za železničku prugu Beograd-Budimpešta i ministar R. Mađarske nadležan za inovacije i tehnologiju.

"Na mađarskoj deonici železničke pruge Budimpešta-Beograd, umesto dosadašnjeg jednog koloseka, putnici i prevoznici će se moći voziti ​​na dva koloseka sa dozvoljenom brzinom od 160 km/h i projektovanom brzinom od 200 km/h, ujedno će postojati i savremeni sistemi komunikacije i sistemi za uticaj na vozove. Značajno je napomenuti da će se u putničkom saobraćaju vreme putovanja smanjiti za više od polovine, umesto dosadašnjih 8 sati. To takođe znači da će u unutrašnjem saobraćaju, vozovi razdaljinu od 160 kilometara između glavnog grada i Kelebije, prelaziti za manje od sat vremena."

Ovo je takođe vrlo važna ruta za evropski teretni saobraćaj. Omogućuje najbrži teretni put između Grčke i Zapadne Evrope i Dalekog Istoka. Planirano je da će cela železnička pruga između dva glavna grada biti završena do 2025. godine.

Robert Homolja, predsednik i izvršni direktor grupe „MAV-Volan": „Sada ćemo spojiti dve evropske prestonice sa modernom i konkurentnom železničkom vezom za 21. vek. Mogu sa sigurnošću reći da je ovaj projekt jedinstven i u Evropi, jer ako se izgradi ova železnička veza, povezaće glavni grad Mađarske i Beograd sa najboljom železničkom vezom, u odnosu na sve ostale glavne gradove susednih zemalja koje okružuju Mađarsku."

Prema nadležnima, železnica je najekologičniji i najodrživiji oblik prevoza. Daje podršku evropskom klimatskom cilju smanjenja emisije ugljen-dioksida iz saobraćaja za 90 posto do 2050. godine. To zahteva razvoj železničkih linija i kapaciteta.

Budimpešta-Beograd
železnička pruga
Kiškunhalaš

Najnovije

15:36, Frissítve: 16:37

Studentski dom ili iznajmljeni stan?

U nastavku obrazovanja, studenti treba da očekuju brojne troškove. Među njima, najveći su izdaci za stanovanje. Zbog povoljnih cena većina se odlučuje za studentski dom, ali ako je previše prijavljenih, ostaje mogućnost iznajmljivanja stana.
13:38, Frissítve: 16:24

Cela država priseća se žrtava

Godinu dana nakon masovnog ubistva u beogradskoj školi, cela država seća se stradalih. Televizijski i radijski program jutros je prekinut u 8:41 časova i jednominutnim ćutanjem odata je počast ubijenima u masovnoj pucnjavi.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.