Ugrás a tartalomra

Proverili smo funkcionisanje kovid propusnica u praksi

2021.10.24
15:52
2021.10.24
17:33
Forrás
Pannon RTV
Noćni život posle 22 časa može da se odvija samo uz kovid propusnicu.

U subotu uveče je na snagu stupila mera, koju su odobrili krizni štab i Vlada Srbije, prema kojoj je pristup noćnim klubovima i ugostiteljskim objektima nakon 22 časa, moguć tek nakon prikaza kovid propusnice. Ni vlasnici ni gosti nisu zadovoljni zbog toga.

Onima koji od 22 časa žele da uđu u ugostiteljske objekte i noćne klubove biće potrebna kovid propusnica. Dakle, oni koji su primili drugu i treću dozu vakcine protiv korona virusa i o tome mogu prikazati validni dokument mogu ući unutra u noćne klubove ili zatvorene prostore ugostiteljskih objekata. Takođe moraju prihvatiti pri ulasku i negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili atigenski test ne stariji od 48 sati. Osim ovih dokumenata, svi tamo moraju imati kod sebe i ličnu kartu.

Prema rečima Norberta Cindela, virus se širi danju na isti način kao i noću. Ne razume zašto je potrebna kovid propusnica da bi osoba otišla u noćni život ili da sedi u restoranu.

"Malo mi je smešno u smislu da, ako dobro znam ova mera se odnosi na vreme od 22 časa do 1 posle ponoći, ali tokom poslepodneva se može ići bilo gde. Na primer, sutra možete otići na fudbalsku utakmicu. Tamo prisustvuje i do 30.000 ljudi, možda i nije u tolikom broju, ali ima ih dosta, a još uvek možete ići bilo gde tokom dana."

Gosti su odlazili iz jednog od kafića u centru Subotice. U 22 sata osoblje je počelo čistiti i više niko nije mogao ući u prostoriju. Kafić je stajao prazan, a svetla su se polako gasila. Vlasnik je odlučio da ne rizikuje i nije hteo da pravi razliku između gostiju, radije je zatvorio.

Jožef Piontek, vlasnik kafića: "Informacije od strane države su vrlo slabe i vrlo retke. Ono što možemo da saznamo je samo preko interneta i iz toga zapravo ne možemo filtrirati prave odluke. Ova situacija je vrlo nepovoljna i neprihvatljiva za sve ugostitelje širom Srbije. Preduzećemo mere protiv svega ovoga."

U gradu ima i ugostiteljskih objekata koji su ostali otvoreni tokom svog uobičajenog radnog vremena. Ovde je vlasnik razmišljao da će još neko vreme posmatrati razvoj situacije, kako će se odvijati kontrola, pa će na osnovu toga kasnije razmisliti hoće li i on zatvoriti objekat u 22 časa.

Za Olivera Vicaija postoji mnogo pitanja na koja nema odgovora.

"Šta je sa onim koji je stigao pre 21 sat? Ili šta je sa mojim radnicima koji su vakcinisani, a koji nisu? Onda oni koji nisu vakcinisani više ne mogu raditi nakon 10 sati? Ili dostava koju vršimo do 23 sata, kuhinja ne može raditi ako kuvar nije vakcinisan? Dakle, to otvara toliko pitanja da nemamo pojma kako će to biti."

Oko 23 časa naša ekipa se susrela sa komunalnim policajcima koji su verovatno pregledavali noćne klubove i ugostiteljske objekte. Inače, ovaj vikend samo upozoravaju, ali od ponedeljka će se kažnjavati od strane osoba koje idu u kontrolu. To bi moglo da znači novčane kazne od stotinu hiljada dinara za pravna lica i preduzetnike, dok će 5.000 dinara biti manje u novčaniku za nekoga ko se nalazi bez kovid propusnice, u objektima gde je ona neophodna. Stoga svako treba dobro da razmisli hoće li se pridržavati pravila ili ne.

propusnica
noćni klub
ugostiteljski objekti

Najnovije

13:28, Frissítve: 13:34

Danas je Međunarodni dan Crvenog krsta

Pre 164 godine, 8. maja 1828. godine rođen je Anri Dinan, švajcarski pisac koji je 1860. godine počeo sa stvaranjem humanitarne organizacije Međunarodnog Crvenog krsta. Za datum osnivanja Crvenog krsta smatra se 1863. godina.
12:10

Tlu nedostaju obilnije padavine

Visoke temperature koje su naglo došle i zadržale se, kao i nedovoljno padavina i dalje otežava rad ratara – kažu poljoprivrednici u okolini Sente. Trenutno moraju da se bore i protiv štetočina.
17:44, Frissítve: 17:52

Smotra fijakera u Crepaji

Fijakerijada u Crepaji organizovana je po dvadeset osmi put. Iz čitave Srbije ljubitelji konjičkog sporta stigli su u Crepaju na Fijakerijadu i Međunarodnu smotru konja.
14:52, Frissítve: 16:25

Bezbedno na dva točka

Na centralnom trgu u Subotici danas je promovisana bezbedna vožnja biciklom, ali i popularisan biciklizam kao sport. U programu „Gledaj da te vide, vozi se biciklom“ učestvovali su i mališani iz osnovnih škola.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.