Ugrás a tartalomra

Dani svinjokolja održani u Budisavi

2021.10.31
21:11
Forrás
Pannon RTV
U Budisavi su održani Dani svinjokolja. Na manifestaciji je bilo više od 30 ekipa koje su se takmičile u veštini topljenja čvaraka i izradi kobasica.

Cilj organizatora je bio da se mladi upoznaju sa pripremom i ukusima tradicionalnih jela.

Više od trideset ekipa stiglo je u Budisavu na ovogodišnje Dane svinjokolja. Među učesnicima su bili i profesionalci.

Stevan Katanski, mesar, Budisava: "Ranije se kod svinjokolja, ima nekih 15-16 godine, možda i više, onda se klalo, šurilo, palilo na slamu, nešto se sad malo zatajilo, ali opet je i ovo dobro, da se zadrži ta tradicija."

 

Timovi su topili čvarke i napravili su kobasicu po sopstvenom receptu. Tradicionalno se meso punilo u svinjska creva.

Mnogi su pekli i roštilj. Kod Tibora Markija se pravio kotlić: "Perkelt se pravi oko četiri sata, od dinstanja luka do kraja."

Tradicionalne Dane svinjokolja održavaju po peti put.

Nemanja Janković, organizator: „Postojala već jedna manifestacija, koja se zvala svinjokolj. Nije jednu deceniju postojala, međutim opet kažem, oživeli smo ovu manifestaciju, naravno pod drugim nazivom, ali sve je to u sklopu da bi se družili, da bi pre svega selo oživelo."

Manifestaciju je podržao Grad Novi Sad.

svinjokolj
Budisava

Najnovije

17:22, Frissítve: 17:37

Svi se pripremaju za praznike

Srbija i Subotica već su danas bile u groznici prazničnih priprema. Mnogo se kupovalo i na Mlečnoj pijaci, prema rečima prodavaca gužva je bila već nego obično.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.