Ugrás a tartalomra

Gradnja Beogradskog metroa počinje 22. novembra

2021.11.03
19:00
2021.11.03
19:08
Forrás
Panon RTV
U okviru prve faze radove na Makišu će biti izgrađen depo koji će služiti i kao magacin rezervnih delova – izjavio je Siniša Mali, ministar finansija. Dogovor o izgradnji potpisan danas u Beogradu.

Potpisani sporazum o izgradnji prve linije metroa označava i zvaničan početak njegove gradnje – rekao je Siniša Mali, ministar finansija u Vladi Srbije.

„Ovo je rezultat višegodišnjih napora, da danas stojimo ovde pred vama i počinjemo izgradnju prve linije metroa. Na panelu koji je iza mene možete da vidite kako će izgledati prva i druga linija, odnosno kako će izgledati čitav završen novi železnički sistem. Integrisani železnički sistem na teritoriji Beograda, koji će integrisati tri linije metroa, koje ćemo izgraditi, a osim toga u našem glavnom gradu proširićemo i vozni i tramvajski saobraćaj."

Dokumenta sa kineskim izvođačem potpisao je Tomislav Momirović. Ministar građevinarstva Srbije tim povodom je rekao: ovo je veliki dan za Srbiju, jer nakon 50 godina planiranja napokon je zaista započeo da se ostvaruje beogradski metro.

„Jedan grad ne može da se razvija bez metroa. Jedan grad veličine Beograda ne može da se razvija bez metroa. Ukoliko želimo da podignemo potencijale našeg grada, da  poboljšamo njegovu saobraćajnu i ekološku perspektivu, moramo započeti ovo ulaganje."

U planu je da prva linija metroa bude završena 2028. a druga 2030. godine. Prva linija će iznositi 21,3 kilometara i imaće 23 metro stanice. Druga linija planirana je u dužini od 19,2 kilometra sa 20 metro stanica. Prema procenama cena izgradnje sistema metroa u Beogradu iznosiće oko  četiri i po milijarde evra.

metro
Beograd
gradnja

Slične vesti

Najnovije

16:37, Frissítve: 17:46

Čije jaje je najtvrđe?

U Mokrinu je po 34. put održano Svetsko prvenstvo u tucanju farbanim jajima. Manifestacija se održava svake godine na dan pravoslavnog Vaskrsa, a učesnici dolaze ne samo iz Srbije, već i iz mnogih drugih delova sveta.
16:28

Hristos vaskrse!

Vaskrsenje Isusa Hrista je praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću. U svim pravoslavnim hramovima služe se vaskršnje liturije. Patrijarh srpski Porfirije služio je ponoćnu liturgiju u Hramu Svetog Save.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.