Ugrás a tartalomra

Istorija zrenjaninske fabrike nameštaja

2021.11.13
11:27
2021.11.13
11:33
Forrás
Pannon RTV
Ove godine bilo bi 160 godina od osnivanja fabrike nameštaja u Zrenjaninu koju je svojevremeno formirao tapetar Antal Bence. Grad na Begeju već dve decenije nema fabriku nameštaja.

Na ovaj jubilej podsetila je juče otvorena izložba u Narodnom muzeju čiji autor je Dejan Vorgić, istoričar umetnosti.

Fabrika nameštaja osnovana je 1861. godine pod imenom „Antal Bence i sin", a pogon je pre 75 godina oduzet od porodice. Nakon nacionalizacije kao fabrika nameštaja poslovala je pod imenom „Žarko Zrenjanin" sve do svog 100-tog jubileja. O 142 godine postojanja zrenjaninske fabrike nameštaja danas svedoče patenti, nagrade, požutele fotografije, računi, ali i komadi nameštaja koji se još uvek koriste.

„Fabrika nameštaja Antala Bence, koja je osnovana 1861. godine verovatno je bila najstarija i najdugovečnija – sve do 2003. godine – fabrika koja je neprekidno radila na teritoriji današnje Srbije, ali i tadašnje Mađarske. Potrebno je naglasiti da ovo nije bila obična fabrika nameštaja, već umetničkog nameštaja" kaže Dejan Vorgić, istoričar umetnosti, kustos Narodnog muzeja u Zrenjaninu.

U fabrici koja se nalazila u dvorištu između Gimnazijske ulice i reke Begej, Sava Mađarov radio je četrdeset godina kao inženjer. Često je boravio i u proizvodnom pogonu.

„Imam lepe uspomene na taj period. Sećam se radionica fabrike gospodina Bence koje su se nalazile na obali Begeja. U njoj su radili izuzetni stolari, koji su pravili nove proizvode, ali su i popravljali stari nameštaj koji je tamo proizveden."

Znanje i iskustvo sticali su iz svih krajeva sveta. Nije slučajno da u kancelariji gradonačelnika i danas ima delova starog nameštaja. Nekadašnja fabrika nameštaja doprinela je i razvoju umetničkih zanata na ovom prostoru.

„Postoji i takav primer, da je iz češke fabrike nameštaja u Zrenjanin došla porodica kako bi ovde radili i započeli su proizvodnju drvenih kapaka. Ili na primer, da su iz Štutgarta u Nemačkoj ovamo došli šegrti, sa Zoltanom Benceom koji je tada tamo učio, i ovde su primenili najsavremenije pravce" kaže Dejan Vorgić, istoričar umetnosti.

Izložba će biti otvorena u narednih mesec dana. U izradi postavke, autoru je pomogao Tibor Bence, naslednik fabrike nameštaja „Antal Bence i sin" koji živi u Nemačkoj.

Zrenjanin
fabrika
nameštaj

Najnovije

15:36, Frissítve: 16:37

Studentski dom ili iznajmljeni stan?

U nastavku obrazovanja, studenti treba da očekuju brojne troškove. Među njima, najveći su izdaci za stanovanje. Zbog povoljnih cena većina se odlučuje za studentski dom, ali ako je previše prijavljenih, ostaje mogućnost iznajmljivanja stana.
13:38, Frissítve: 16:24

Cela država priseća se žrtava

Godinu dana nakon masovnog ubistva u beogradskoj školi, cela država seća se stradalih. Televizijski i radijski program jutros je prekinut u 8:41 časova i jednominutnim ćutanjem odata je počast ubijenima u masovnoj pucnjavi.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.