Ugrás a tartalomra

Održan tradicionalni svinjokolj u Malom Iđošu

2021.11.13
15:41
Forrás
Pannon RTV
Udruženje velikih porodica Malog Iđoša (KINČE) organizovalo je svinjokolj na kojem su učesnici oživeli atmosferu starog običaja, a najmlađi su se upoznali sa pripremom i ukusima tradicionalnih jela.

Nekada je u zimskim mesecima svinjokolj bio značajan događaj, deca tada nisu išla u školu, okupila bi se rodbina i prijatelji i zajedno su svi učestvovali u svinjokolju. Danas, je ova tradicija potisnuta. Cilj organizator je da ne padne u zaborav aktivnost koja povezuje  zajednicu.

Mate Molnar do sada je svake godine učestvovao na ovom događaju: „Tamo sam ispustio vodu, još ću je i čistiti nakon što je ošurena".

Muškarci su dan započeli rakijom, a žene kafom i čajem. Nakon što je svinja ubijena na tradicionalan način, ošurena je slamom.

„Ova tradicija je važna jer se okupljamo, dobro se osećamo i smatram da je to i najvažnije. A i mnogo je bolje ovako, nego da kupujemo kod mesara ili u prodavnicama" kaže Adam Laslo.

Nakon osmuđivanja posao se odvijao po utvrđenom redu. Čerečenje je muški posao, isto kao i priprema kobasica i hurki. Zadatak žena je bio čišćenje creva i priprema kuvanih jela. Za doručak je pripremljena pečena krv sa lukom, a za ručak pečena slanina i meso.

„Pečem krv, napravili smo osnovu od hleba, sa malo crnog luka, jaja, bibera, vegete, i na to smo spustili krv. Sada ćemo to da ispečemo jer jako volimo" kaže Amalija Rac.

Nekada je zadatak neudatih devojaka bio da pripreme kiflice sa salom. Verovalo se da ukoliko testo dovoljno naraste, devojka će se ubrzo udati.

„Kada ovo umesim i naraste, onda ćemo ga razviti i premazati mašću. Nakon toga ćemo sve presaviti i sačekati da tako ujedno naraste, i tako će se pripremiti tradicionalne kifle sa salom. To ćemo iseći i napuniti pekmezom. Najbolji je domaći pekmez od kajsija i od šljiva. Nakon što se ispeku još tople ćemo ih uvaljati u prah šećer" objašnjava Angela Bakorek.

Svake godine nastoje da organizuju ovo tradicionalno dešavanje, ali je prošle godine zbog epidemije izostalo.

„Mi smo izrasli iz naše prošlosti, i tako doživljavamo da te stvari treba da budu prisutne u našem životu. Moramo da znamo odakle smo došli i kuda idemo. To je organski deo čovekovog života. Na žalost, primetio sam da su danas te stvari sve dalje od nas i od naše svakodnevice" kaže Arpad Kerepeš, predsednik Udruženja velikih porodica Mali Iđoš.

Novembar nije samo vreme svinjokolja, već i vreme veridbi i venčanja. Verovanje kaže da je  dobro sada održati svinjokolj jer se meso neće pokvariti, a mlada se neće ukiseliti.

Mali Iđoš
tradicija
svinjokolj

Slične vesti

Najnovije

15:36, Frissítve: 16:37

Studentski dom ili iznajmljeni stan?

U nastavku obrazovanja, studenti treba da očekuju brojne troškove. Među njima, najveći su izdaci za stanovanje. Zbog povoljnih cena većina se odlučuje za studentski dom, ali ako je previše prijavljenih, ostaje mogućnost iznajmljivanja stana.
13:38, Frissítve: 16:24

Cela država priseća se žrtava

Godinu dana nakon masovnog ubistva u beogradskoj školi, cela država seća se stradalih. Televizijski i radijski program jutros je prekinut u 8:41 časova i jednominutnim ćutanjem odata je počast ubijenima u masovnoj pucnjavi.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.