Ugrás a tartalomra

Počeo Dezire 2021.

2021.11.20
12:57
2021.11.20
18:17
Forrás
Pannon RTV
Ovogodišnji Dezire festival u Subotici otvoren je nastupom osam igrača iz Afrike u režiji Jožefa Nađa. Ovogodišnji međunarodni, regionalni festival savremenog pozorišta nosi podnaslov „Istorija i ti".

Do 29. novembra publika će na sceni „Kostolanji Deže" pozorišta i na sceni „Jadran" imati prilike da vidi raznovrstan i zahtevan program na kojem je 15 predstava i dva koncerta.

Dezire festival otvoren je pred prepunim gledalištem. Ulaznice su već odavno rasprodate, karta se može nabaviti samo ako neko otkaže. Zbog epidemije ove godine neće biti festivalskog kluba, ali publiku očekuju uzbudljivi koncerti i predstave.

„Uvek je dobro kada imamo velika imena, ali što se tiče Dezire festivala, mi se time ne bavimo. Naravno, Jožef Nađ na ovaj festival može da dođe kao kada dolazi kući, posebno jer je predstava „Oma" još prošle godine trebala da igra na festivalu, ali na žalost zbog kovida i pandemije nije uspelo, ali zato ove godine jeste" rekao je Andraš Urban, direktor subotičkog pozorišta „Kostolanji Deže".

U predstavi „Oma" osam igrača iz nekoliko zemalja Afrike istražuje korene plesa i pokreta. Polaze od toga da je  ples rođen zajedno sa čovečanstvom, te je ples koji vidimo na sceni  zajednički svima i univerzalan.

„To je bila naša tema, da osetimo drevne korene plesa i od toga da načinimo jednu vrstu savremenog rituala, i smatrao sam da ovu temu najbolje mogu da realizujem sa igračima iz Afrike. Sada već osećamo, i oni i ja, da sam dobro smatrao" kaže Jožef Nađ, reditelj.

Ulaznice za festival kupovali su ne samo Subotičani, već i mnogi gledaoci iz okruženja.

„Obožavam festival Dezire, godinama već dolazim svake godine. Za predstavu Jožefa Nađa pokušala sam da dobijem karte kada sam čula da dolazi, svima sam se sugerisala da kupe karte, nije bilo jednostavno, ali rešili smo i jako se radujem" kaže Laura Ivanović iz Kanjiže.

O ovogodišnjem programu festivala detaljne informacije mogu se pronaći na  zvaničnoj stranici festivala.

Dezire
festival

Najnovije

16:37, Frissítve: 17:46

Čije jaje je najtvrđe?

U Mokrinu je po 34. put održano Svetsko prvenstvo u tucanju farbanim jajima. Manifestacija se održava svake godine na dan pravoslavnog Vaskrsa, a učesnici dolaze ne samo iz Srbije, već i iz mnogih drugih delova sveta.
16:28

Hristos vaskrse!

Vaskrsenje Isusa Hrista je praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću. U svim pravoslavnim hramovima služe se vaskršnje liturije. Patrijarh srpski Porfirije služio je ponoćnu liturgiju u Hramu Svetog Save.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.