Ugrás a tartalomra

Spuštena je zavesa na „Desire" festival

2021.12.01
08:04
2021.12.01
17:39
Forrás
Pannon RTV
Desetodnevni „Desire" festival u Subotici završen je predstavom pozorišta „Atrium" iz Budimpešte. Ove godine su na ovom međunarodnom regionalnom festivalu savremenog pozorišta izvođene, između ostalih, predstave iz Ciriha, Pirota i Zagreba.

Ovogodišnji festival završen je predstavom „Mefisto" sa Robertom Alfeldijem u glavnoj ulozi, u režiji Andraša Urbana. Savremeni muzički kabare u tragovima sadrži Klausa Mana, zapravo nekoliko motiva i problematiku koju je pisac pokrenuo.

Andraš Urban, direktor pozorišta „Kostolanji Deže": „Radnja se dešava u jednom posebnom svetskom istorijskom sistemu, ali sve je to „Mefisto" Klausa Mana, ne prevodi roman, ne ilustruje ga, ali je ovo ipak jedna druga predstava."

Kritičar Tamaš Jasai je godinama u nazad stalni gost „Desire"-a. Na predstave putuje iz Segedina putuje, a ove godine je uspeo da uklopi tri predstave u svoje vreme.

„Ono zbog čega dolazimo jeste pre svega atmosfera „Desire"-a i način na koji cela ova stvar funkcioniše, njen etos. Jer u poslednjih desetak godina, od kako „Desire" postoji, siguran sam da su uspeli da stvore jedan brend, na koji moramo da obratimo pažnju."

Ovogodišnji festival bio je duži nego inače, a sve predstave su odigrane pred punom salom.

Desiré
Desire
Subotica
pozorište

Najnovije

15:36, Frissítve: 16:37

Studentski dom ili iznajmljeni stan?

U nastavku obrazovanja, studenti treba da očekuju brojne troškove. Među njima, najveći su izdaci za stanovanje. Zbog povoljnih cena većina se odlučuje za studentski dom, ali ako je previše prijavljenih, ostaje mogućnost iznajmljivanja stana.
13:38, Frissítve: 16:24

Cela država priseća se žrtava

Godinu dana nakon masovnog ubistva u beogradskoj školi, cela država seća se stradalih. Televizijski i radijski program jutros je prekinut u 8:41 časova i jednominutnim ćutanjem odata je počast ubijenima u masovnoj pucnjavi.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.