Ugrás a tartalomra

Pokrajina podržava uzgoj životinja

2021.12.02
19:15
2021.12.02
19:50
Forrás
Pannon RTV
Preko programa selekcije popravlja se genetski kvalitet životinjskog fonda.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu je ovoga puta podržao uzgoj životinja u Vojvodini sa 50 miliona dinara.

Na školskoj ekonomiji Poljoprivredne škole u Bačkoj Topoli, koja ove godine obeležava 60 godina postojanja, bave se i stočarstvom. Učenici se kroz teorijsku i praktičnu obuku bave rasom svinja jorkšir, simentalskim govedima i ovcama rase virtemberg. Podrška od 450 hiljada dinara biće iskorišćen za proširenje uzgoja i unapređenje obrazovanja. Žolt Horvat, direktor Poljoprivredne škole i Doma učenika u Bačkoj Topoli: „Podrška koju smo dobili od Pokrajine je značajna, jer smo deo tog programa selekcije, tako da možemo da radimo sa registrovanim stadom, gde su deca aktivno uključena u najznačajnije momente selekcije, a to i školi ne donosi malu koristi, jer možemo da prodamo stoku po višoj ceni."

Podršku je dobila i Poljoprivredna stručna služba u Senti. Petnaest inženjera te službe pruža stručnu podršku proizvođačima u Senti, Adi, Čoki i Kanjiži, u oblasti zaštite i gajenja bilja, stočarstva, laboratorijskih i tehničkih oblasti. Josip Češljar, direktor Poljoprivredne stručne službe, Senta: „Naš posao je da svake godine vršimo kontrole, da vršimo proveru za službu opšte selekcije, da pratimo njihov rad i da sastavljamo zapisnik i sve ostalo što ide službi glavne selekcije, a to je ovde u Vojvodini Odsek za stočarstvo Poljoprivrednog fakulteta."

Cilj konkursa za podršku Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu je da životinjski fond u Vojvodini ima jednu kvalitetnu genetiku. Kontrolu tog procesa vrši Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Novom Sadu. Robert Otot, zamenik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu: „Ova selekcija se odnosi i na to, da u kvalitetan životinjski fond uključimo i goveda, svinje, pa čak i pčele, kako bi u vlasništvu poljoprivrednika i u vojvođanskom uzgoju životinja bile životinje sa takvom genetikom, koja se kasnije može naslediti, pa se na taj način može povećati kvantitet i kvalitet mesa, količinu i kvalitet jaja i kvalitet proizvoda od meda."

Podrška od 46 miliona dinara raspoređena je pravnim licima za program selekcije, a Poljoprivredni fakultet će za kontrolu dobiti 4 miliona dinara.

uzgoj životinja
pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu

Slične vesti

Najnovije

15:27, Frissítve: 16:10

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.

Najčitanije

Preminula Marta Feher

Nakon kratke i teške bolesti u 48 godini života preminula je Marta Feher, novinarka nedeljnika „Het nap“. Od 2017. godine deo je redakcije „Het napa“, pre toga 10 godina radila je u Panon RTV-u.

Unapređenje zapošljavanja u Subotici

Završena je javna rasprava u vezi izrade Lokalnog akcionog plana zapošljavanja za period 2024-2026. godina, koja je počela 8. aprila - obavestio je javnost Saša Gravorac.

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.