Ugrás a tartalomra

Panon RTV snima film o čuvarima prirode u Vojvodini

2021.12.04
09:39
2021.12.04
17:35
Forrás
Pannon RTV
U Somboru je održan sastanak sa čuvarima prirode Vojvodine. Osim predavanja, stručnjaci su posetili i specijalni rezervat prirode "Gornje Podunavlje".

Specijalni rezervat prirode "Gornje Podunavlje" oduševljava posetioce svojim vodnim i šumskim staništima.

Čuvari prirode takođe su obišli ovo područje. Oto Sekereš, rukovodilac čuvarske službe zaštićenog područja u Javnom preduzeću "Palić-Ludaš", smatra da je takva obuka potrebna i njegovim kolegama. Rekao je da bi takođe bilo korisno pokrenuti program razmene čuvara između zaštićenih područja.

"Ljudi imaju potrebu da međusobno razgovaraju o problemima, koja sredstva će koristiti za postizanje svojih ciljeva, kako bi mogli ukrasti ideje, da bi možda lakše ostvarili svoje ciljeve. Mislim da bi ovakva okupljanja trebala biti još češća i trebala bi da bude bliža saradnja između rukovodilaca čuvarske službe zaštićenog područja i čuvara."

Osim vojvođanskih stručnjaka, zaposleni u Nacionalnom parku Kiškunšag su održali prezentaciju i čuvarima prirode.

Seminar je organizovalo Udruženje čuvara prirode Vojvodine i Srbije. Predstavnik udruženja Lorand Vig smatra da je rad čuvara prirode stvar srca.

"Svi smo suočeni sa situacijom gubitka prirodnih dobara i biološke raznolikosti. Zaštićena područja, u kojima rade ovi čuvari prirode, mogu igrati ključnu ulogu u zaustavljanju gubitka biološke raznolikosti, barem u područjima gde postoji određena zakonska zaštita."

Događaj je održan u sklopu projekta koji podržava Evropska unija putem posrednika iz Srbije. U sklopu toga Panon RTV snima dokumentarac o čuvarima prirode.

Panon RTV
film
čuvari prirode

Najnovije

17:22, Frissítve: 17:37

Svi se pripremaju za praznike

Srbija i Subotica već su danas bile u groznici prazničnih priprema. Mnogo se kupovalo i na Mlečnoj pijaci, prema rečima prodavaca gužva je bila već nego obično.
15:58, Frissítve: 16:41

Vaskrs na Paliću

Povodom predstojećeg pravoslavnih praznika, na Paliću će po česti put biti organizovana manifestacija „Vaskrs na Paliću”.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.