Ugrás a tartalomra

Protesti širom Srbije protiv zakona o eksproprijaciji i iskopavanja litijuma

2021.12.04
19:19
Forrás
Pannon RTV
U Subotici su takođe održani protesti. U Srbiji su na nekoliko mesta automobilima blokirane najvažnije saobraćajne raskrsnice, a mnogi su na ulice izašli peške. U međuvremenu je premijerka Srbije izjavila da se zalaže za zakon o eksproprijaciji.

Protesti protiv zakona o eksproprijaciji i iskopavanja litijuma su održani u nekoliko gradova u Srbiji. Demonstranti su u 14 sati u Subotici zatvorili raskrsnicu kod Patrije. Demonstracije su se već održale prošle nedelje. Osim u gradu na severu Bačke, demonstranti su se pojavili i u Beogradu, Novom Sadu, Kikindi i Sremskoj Mitrovici.

Demonstranti su u subotu poslepodne u 14 sati zatvorili za saobraćaj raskirsnicu kod Patrije. U demonstracijama su učestvovali i mladi i stari.

Demonstranti su zaustavili saobraćaj, pa su mnogi stiskali sirenu u automobilu. A demonstranti su skandirali razne parole i čuo se zvižduk. "Došao sam na protest protiv usvajanja zakona, ovih nekoliko zakona koji su doneseni u poslednjih nekoliko nedelja su neustavni, oni samo vode računa o interesima stranog kapitala, o interesima stranih investitora, dok o interesima naroda uopšte ne vode računa. Moram reći da mi je jako drago što su se Subotičani sakupili u ovolikom broju, nisam to očekivao, tako da svaka čast."

Protest koji je trajao do 15 časova je prošao bez incidenata. Demonstracije i blokade saobraćajnica su bile organizovane, ne samo u Subotici, već i u drugim gradovima širom Srbije, uključujući Beograd, Novi Sad, Kikindu i Sremsku Mitrovicu.

U Novom Sadu je zatvoren Most slobode i jedna prometna saobraćajna raskrsnica. Demonstracije u gradu na Dunavu nisu prošle bez incidenata. Došlo je do kratkog sukoba između desetak mladih ljudi koji su izašli iz automobila koje demonstranti nisu propustili. Tada se dogodio incident.

U glavnom gradu Srbije su takođe održani protesti. U Beogradu su između ostalog blokirani kružni tok Slavija, Brankov most, Pančevački most, Gazela i autoput kod Sava centra. Nije bilo izveštaja o ozbiljnijem incidentu.

Srbija
protest

Slične vesti

Najnovije

17:22, Frissítve: 17:37

Svi se pripremaju za praznike

Srbija i Subotica već su danas bile u groznici prazničnih priprema. Mnogo se kupovalo i na Mlečnoj pijaci, prema rečima prodavaca gužva je bila već nego obično.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.