Ugrás a tartalomra

Uspešan mentorski program u Hrvatskoj

2021.12.10
10:45
2021.12.10
10:52
Forrás
Pannon RTV
Preduzetnici mađarske nacionalnosti u Hrvatskoj koji su se uključili u mentorski program u budućnosti mogu da sarađuju i pomognu jedni drugima da se afirmišu u privrednom životu.

Nakon Vojvodine i Transilvanije, mentorski program je ostvaren i u Hrvatskoj. Tamo ga je takođe pokrenuo Državni sekretarijat za nacionalnu politiku R. Mađarske. Zahvaljujući tome što se iskusni i veliki preduzetnici postavljaju kao mentori manjim preduzećima, može se stvoriti stimulativno privredno okruženje i u područjima Hrvatske gde su naseljeni Mađari. Na završnoj svečanosti Mentorskog programa u Hrvatskoj uručene su i diplome.

U završnom programu su učestvovali mentori i polaznici mentorskog programa, koji su većinom bili preduzetnici mađarske nacionalnosti u Hrvatskoj koji sada sarađuju. Veći preduzetnici pomažu manjima.

U programu je kao mentor učestvovala i Eržebet Tomić, preduzetnica iz Osijeka: „Komunikacija među kompanijama, izrada poslovnog plana, činjenica da nikada ne smemo gubiti nadu, uvek postoji prilika da se stvari poboljšaju."

Mentorski program u Hrvatskoj trajao je od septembra do decembra. Preduzetnica Anastazia Balint-Sabo iz Karanca, takođe je dobila nagradu za najposvećenijeg polaznika ovog programa: „Jako je dobra inicijativa ovde u Hrvatskoj za nas, male preduzetnike, da kontaktiramo sa velikim preduzetnicima i što im možemo govoriti o našim poslovnim problemima ili ih pitati za bilo kakav savet. Osim toga, razvijena je vrlo dobra mreža između malih i velikih preduzetnika u Hrvatskoj."

Osim bespovratnih sredstava za privredni razvoj, mentorski program doprinosi i jačanju mađarskih kompanija na lokalnom nivou, rekao je Robert Jankovič, predsednik Demokratske zajednice Mađara u Hrvatskoj: „Mađare koji ovde žive smo stavili u konkurentni položaj sa ostalima. Deo toga je prva faza mentorskog programa."

Podrška za privredni razvoj i mentorski program pomažu opstanak i napredak u svojoj domovini. Stoga je Vlada R. Mađarske dala podršku Mađarima koji žive u Hrvatskoj, isto kao i sunarodnicima koji žive u Vojvodini i Transilvaniji. Janoš Arpad Potapi, državni sekretar za nacionalnu politiku: „Mađarski preduzetnici u osnovi zapošljavaju Mađare koji izdržavaju mađarske porodice. Zato smo mislili da ćemo, ako podržimo preduzetnike i kompanije, ustvari podržati Mađare, pripadnike mađarskog naroda."

U programu je učestvovalo 13 mađarskih preduzetnika iz Hrvatske. Najboljima su uručene diplome i priznanja. Na svečanu večeru su pozvani i vojvođanski preduzetnici koji su početkom 2020. godine uspešno završili mentorski program.

Hrvatska
mentorski program
Arpad Janoš Potapi

Najnovije

15:36, Frissítve: 16:37

Studentski dom ili iznajmljeni stan?

U nastavku obrazovanja, studenti treba da očekuju brojne troškove. Među njima, najveći su izdaci za stanovanje. Zbog povoljnih cena većina se odlučuje za studentski dom, ali ako je previše prijavljenih, ostaje mogućnost iznajmljivanja stana.
13:38, Frissítve: 16:24

Cela država priseća se žrtava

Godinu dana nakon masovnog ubistva u beogradskoj školi, cela država seća se stradalih. Televizijski i radijski program jutros je prekinut u 8:41 časova i jednominutnim ćutanjem odata je počast ubijenima u masovnoj pucnjavi.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.