Ugrás a tartalomra

Položen kamen temeljac za japansku fabriku Nidek

2021.12.10
18:04
2021.12.10
18:09
Forrás
Pannon RTV
U Novom Sadu je položen kamen temeljac za japansku fabriku u Srbiji korporacije Nidek. Fabrika bi trebala biti izgrađena sredinom sledeće godine, a s radom će početi početkom 2023. godine. Vrednost investicije je 250 miliona evra.

Japanska fabrika u Srbiji će se graditi u industrijskoj zoni Sever 4. Trenutno su na gradilištu samo mašine i građevinski materijal, ali radovi na površini od gotovo 60.000 m2 bi trebali biti gotovi do sredine sledeće godine.

Novosadska fabrika će da proizvodi električne motore i druge električne uređaje.

Jun Seki, izvršni direktor, Nidek: "Ponosni smo što možemo reći da su naši motori i proizvodi 25 do 30 posto učinkovitiji od prosečne upotrebe motora. Na taj način, ako proširimo svoje učešće na tržištu, smanjiće se potrošnja električne energije, pa će naš rast pomoći u smanjenju emisije ugljen dioksida i ublažiće globalno zagrevanje."

Japanska kompanija takođe planira blisku saradnju s Fakultetom tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu.

Takahiko Katsumata, ambasador Japana u Beogradu „Tokom današnje posete shvatio sam da je grad Novi Sad vrlo lep spoj privrede, kulture i visokog obrazovanja, a kao što mu ime govori, to je grad koji se neprestano razvija i prihvata nove izazove."

Kamen temeljac je početak prve faze radova čija je vrednost 250 miliona evra. U budućnosti se očekuju još četiri faze, koje imaju za cilj stvaranje industrijskog parka od 100 hektara.

Ištvan Pastor, predsednik Skupštine AP Vojvodine: „Uključujući sve faze radova koje predstoje, ovde će se uložiti oko milijardu evra, što će za Nidek predstavljati jednu od najvećih investicija u Evropi. Nidek je i danas veoma konkurentan u proizvodnji električnih motora, od vrlo malih elektromotora u mobilnim telefonima do vrlo velikih elektromotora."

Za sedam godina ovo će biti osma fabrika koju će izgraditi jedna multinacionalna kompanija u Novom Sadu.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije: „Ovo više nisu radno intenzivne fabrike. Ovo su kapitalno intenzivne fabrike. Ovo su fabrike, koje suštinski menjaju poziciju Srbije. Ovo su fabrike, koje jačaju našu ekonomiju na najbrži i na najubedljiviji mogući način. Drevna japanska mudrost kaže: ne plaši se sporog hoda, već se plaši stajanja."

Fabrika će početi sa radom u proleće 2023. godine sa oko 260 zaposlenih i omogućiće zapošljavanje za dodatnih 500 ljudi.

 

Nidec
Aleksandar Vučić
Ištvan Pastor
Novi Sad

Slične vesti

Najnovije

17:22, Frissítve: 17:37

Svi se pripremaju za praznike

Srbija i Subotica već su danas bile u groznici prazničnih priprema. Mnogo se kupovalo i na Mlečnoj pijaci, prema rečima prodavaca gužva je bila već nego obično.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.