Ugrás a tartalomra

Zapalili vatru kod crkve na Kelebiji

2021.12.26
16:17
2021.12.26
16:31
Forrás
Pannon RTV
Verovatno migranti su noću, 25. decembra prešli zaključanu gvozdenu ogradu, ušli u dvorište crkve na Kelebiji i založili vatru kod ulaznih vrata načinjenih od 85 godina starog lakiranog hrasta.

Vernike koji su u nedelju ujutru došli da slave praznik Svete porodice, čista, obnovljena crkva dočekala je sa mirisom dima – napisao je na svojoj Fejsbuk stranici Čaba Paško. Kelebijski župnik obratio se i policiji, urađen je uviđaj i obećali su da će ubuduće češće patrolirati u okolini crkve.

Kapija od kovanog gvožđa lako može da se otvori kada se provuče ruka, a ograda je niska, može se preći preko nje – kaže našoj ekipi otac Paško. Jak miris dima ispunio je crkvu u nedelju ujutru – objašnjava župnik. Čaba Paško kaže da su se svi uplašili da nešto gori, na kraju su pronašli izvor dima.

U nedelju, odnosno na drugi dan Božića u zoru, pretpostavlja se da je grupa migranata, bežeći pred ledenom kišom, sakupila veće grane i stara drva i u dvorištu crkve, u dnu crkvenih vrata načinjenih od 85 godina stare hrastovine, založili vatru. Ujutru su ovde sakupili punu kantu pepela, dakle postojala je opasnost da izgore i hrastova vrata, odnosno da plamen zahvati celu crkvu.

Prema rečima oca Paška ovaj događaj je zapanjujuć jer su ovu crkvu pre 85 godina podigli meštani sa Kelebije i njena sudbina im leži na srcu.

„Očigledno je to bila čista sreća i nekoliko centimetara je nedostajalo da nisu zahvaćena vatrom i hrastova vrata, a da su hrastova vrata zapaljena, to je lakirano drvo, odatle vatru više ništa ne bi moglo da zaustavi, jer ako i unutrašnjost crkve zahvati požar, unutrašnju drvenariju, tepihe, klupe, onda ni dobri Bog ovu crkvu ne bi mogao da spasi da ne izgori."

Migranti su i ranije ulazili u dvorište crkve – žali se župnik.

Ana Franjo je nedavno uhvatila grupu ilegalnih migranata da u dvorištu crkve suše svoju odeću. Redovno ulaze da napune svoje telefone.

„Došao je čika Anti Hubert koji kaže migranti su vam u dvorištu, da odem sa njim. On je odnekud sa te strane došao traktorom. Onda sam otišla i rekla im da odlaze odatle. Onda je jedan iz zida izvukao punjač. Punio je telefon."

Župnik i vernici na Kelebiji strahuju od toga da će migranti jednom zapaliti njihovu crkvu.

Kelebija
zapalili
vatra
crkva
Čaba Paško
ulaz
hrast
vrata
Ana Franjo
župnik

Slične vesti

Najnovije

17:22, Frissítve: 17:37

Svi se pripremaju za praznike

Srbija i Subotica već su danas bile u groznici prazničnih priprema. Mnogo se kupovalo i na Mlečnoj pijaci, prema rečima prodavaca gužva je bila već nego obično.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.