Ugrás a tartalomra

Usevima pod žitaricama prija toplo vreme

2022.01.04
15:45
2022.01.04
16:17
Forrás
Pannon RTV
Lane je otkupna cena pšenice bila 20 dinara po kilogramu, sada je iznad 30 dinara. Ratari kažu da je između ostalog skočila i cena veštačkog đubriva, te je upitno koliko će koristi biti od pšenice.

Zbog blagog vremena, lepo se razvija pšenica, ali ratari i dalje očekuju da oranice prekrije debeli snežni pokrivač. Pitali smo ih da li se i dalje isplati gajiti pšenicu uz sadašnje odnose na berzi. Kažu, do žetve, još mnogo toga može da se dogodi.

Zoltan Varga,  poljoprivrednik sa Šupljaka, zadovoljan je dosadšnjim stanjem pšenice. Nada se da će uskoro polja sa žitaricama prekriti sneg, jer bi to zaštitilo useve od izmrzavanja.

„Pšenica je sada u dobrom stanju. Ona koja je na vreme posejana je u jako dobrom stanju. Ona kasnija, sada upravo vidim, i ona polako izbija. Ukoliko dođe jača zima, ta bi bila u problemu, jer nema snega. Za nju bi bio dobar sneg."

Na oranice će uskoro biti bačeno veštačko đubrivo. U poslednje vreme skočila je i cena prihrane. Trenutno može da se kupi po ceni od 110 dinara za kilogram.

„Pšenica se lepo razvija. Već smo u januaru, uskoro će na nju trebati da se baci đubrivo. Veliku brigu predstavlja da je cena đubriva jako otišla gore, zato će  ratari razmisliti da li im se isplati da bace đubrivo na žitarice. Ali, ako ne bacimo, to će se odraziti na kvalitetu" kaže Norbert Engi.

Ratari kažu da jak mraz, ukoliko naiđe bez snežnog prekrivača,  može da izazove štetu na usevima, ali bi ipak bio i potreban, jer blago vreme pogoduje razvoju štetočina.

žitarica
žitarice
žito
zima

Najnovije

15:36, Frissítve: 16:37

Studentski dom ili iznajmljeni stan?

U nastavku obrazovanja, studenti treba da očekuju brojne troškove. Među njima, najveći su izdaci za stanovanje. Zbog povoljnih cena većina se odlučuje za studentski dom, ali ako je previše prijavljenih, ostaje mogućnost iznajmljivanja stana.
13:38, Frissítve: 16:24

Cela država priseća se žrtava

Godinu dana nakon masovnog ubistva u beogradskoj školi, cela država seća se stradalih. Televizijski i radijski program jutros je prekinut u 8:41 časova i jednominutnim ćutanjem odata je počast ubijenima u masovnoj pucnjavi.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.