Ugrás a tartalomra

Kamp zabavnog govora u Mužlji

2022.01.12
16:23
Forrás
Pannon RTV
U kampu zabavnog govora u Mužlji učestvovalo je pedeset učenika nižih razreda i budućih osnovaca, a domaćin kampa je ovog puta bila Osnovna škola „Servo Mihalj" iz Mužlje.

Na ovaj način su, zapravo, uspeli da nadomeste tradicionalni kamp negovanja maternjeg jeziku Udruženja prosvetnih radnika Mađara u Vojvodini, koji prošle godine nije održan.

Bilo je tu negovanja maternjeg jezika, glume, pevanja, plesa, slikanja. Što se tiče noviteta,  veliko interesovanje je vladalo za šahovsku palatu, igranje sa robotima i prezentaciju rukovanja dronom.

Rita Molnar, učenica Osnovne škole „Servo Mihalj" iz Mužlje: „Uvek isprobavamo nešto novo i zanimljivo, kao što je recimo dron, a meni se dopalo i to kada smo farbali flaše i jako mi se dopalo to što sam ja slikala, jer je na njemu bilo mnogo različitih boja. Najviše mi se dopalo to što sam upoznala mnoge drugare, jer su došli i novi."

Svako je mogao da pronađe ono što ga najviše zanima.

Zalan Bodo, učenik: „Bili su kod nas skautu i igrali smo se veoma zanimljivih igara.  A to je inače bilo veoma interesantno. A radili smo veoma dobre programe i pored skauta. Farbali smo flaše, igrali smo i manje igrice. A najbolji deo je to što je ručak ukusan."

Udruženja prosvetnih radnika Mađara u Vojvodini svakog leta organizuje kamp negovanja maternjeg jezika. Cilj je da obuhvate i decu koja ne pohađaju školu na mađarskom jeziku.

Gabrijela Lukač, predsednica Udruženja prosvetnih radnika Mađara u Vojvodini: „Oni koji ne govore mađarski jezik sada imaju priliku da sustignu ostale i  da uče mađarski jezik. Bilo je takvih koji su došli na jedan dan, dakle nije tu boravio, već je došao iz Mihajlova, a imamo i jednog učesnika iz Novog Sada. A onda je suština da budu zajedno, da zimski raspust provedu pametno i zabavno – da svako pronađe svoj krug interesovanja. I da se pripremimo za polazak u školu sledeće nedelje."

Jedna od novina ovogodišnjeg kampa je i to što su pozvali i one predškolce iz Mužlje, koji će od jeseni krenuti u lokalnu školu u mađarskom odeljenju. Cilj je da se odeljenje na mađarskom jeziku zadrži u obe školske zgrade.

Atila Molnar, direktor Osnovne škole „Servo Mihalj" u Mužlji: „Takođe smo veoma zahvalni Udruženju pedagoga, jer su i oni pružili pomoć. Deca dolaze u velikom broju. Veoma je važno da predškolci, budući prvaci, upoznaju školu. Da vide kakva je naša škola, da upoznaju učitelje, da upoznaju školu, pre svega. Trenutno imamo 14-15 predškolaca ovde u kampu."

Kamp je počeo u ponedeljak, a završava se u četvrtak završnim programom, u okviru kojeg će izvođači isprobati binu postavljenu u holu škole.

govor
jezik
kamp

Najnovije

17:22, Frissítve: 17:37

Svi se pripremaju za praznike

Srbija i Subotica već su danas bile u groznici prazničnih priprema. Mnogo se kupovalo i na Mlečnoj pijaci, prema rečima prodavaca gužva je bila već nego obično.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.