Ugrás a tartalomra

Da li se uzgoj zečeva isplati?

2022.01.19
20:00
2022.01.20
10:58
Forrás
Pannon RTV
Vojvođani veoma retko konzumiraju zečetinu.

Sve više ljudi u Vojvodini odustaje od uzgoja zečeva. Iako je držanje zečeva pre samo nekoliko godina još bilo ulaganje koje obećava i koje se brzo vraća, uzgajivači kažu da sadašnja cena hrane za životinje već odnose čitav protiv profit.

Đerđ Doci iz Mola je šest godina bio prisutan na tržištu sa značajnim brojem zečeva. Danas je zadržao samo nekoliko zečeva, za sopstveno zadovoljstvo, jer kako kaže, nije želeo da bude neprijatelj sopstvenog novčanika. „Pre šest godina sam potpuno prekinuo, jer sa ovim cenama stočne hrane ne možete da ga izdržite na tržištu, jer za ono što su za njega plaćali, za tih 200 dinara, nije se isplatilo držati."

Zečevi su životinje koje se dobro množe, njihovo meso je dijetalno, lako varljivo, pravi gurmanski zalogaj. Pored svega toga daju i krzno. Sektor uzgoja kunića na našim prostorima polako izumire - kaže Valerija Vilagoš, seoski domaćin iz Ade. „Kod nas ima veoma malo uzgajivača zečeva. Za to postoji nekoliko razloga. Jedan od njih je da kada se registrujemo u Trezor, ne možemo posebno da prijavimo zečeve, jer ne postoji način za to. Što se tiče konkursa, ovde u Srbiji nema otvorenih konkursa, a koliko znam nije bilo konkursa za uzgajivače kunića, jednom je bio preko „Prosperitati"-ja, ali ni tada nije bilo prijavljenih"

Držanje kunića u domaćinstvima otežavaju takođe i tržišni uslovima. Prema anketama, u proseku jedan Vojvođanin godišnje pojede najviše 20 dekagrama žečijeg mesa. Uzgajivač kunića Tamaš Urban iz Sente se nada da će se trend u narednom periodu okrenuti. Sedam godina se bavi zečevima i trenutno drži francuske hibride „Hikol". „Dopala mi se ta rasa, jer ne moram toliko da ih hranim kao velike zečeve, ili obične zečeve kupljene na pijaci. Zbog toga i košta malo više od običnog zeca, ali brže izraste, za oko tri meseca, uz normalnu ishranu, zec bude očišćen oko 1,90-2 kilograma."

Od ovog uzgajivača smo saznali da proda više zečeva živih, za dalji uzgoj. U očišćenom stanju, međutim, kilogram zečijeg mesa trenutno je oko 600 dinara, a kupuje ga uglavnom starija generacija.

uzgoj životinja
Zec

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Preminula Marta Feher

Nakon kratke i teške bolesti u 48 godini života preminula je Marta Feher, novinarka nedeljnika „Het nap“. Od 2017. godine deo je redakcije „Het napa“, pre toga 10 godina radila je u Panon RTV-u.

Unapređenje zapošljavanja u Subotici

Završena je javna rasprava u vezi izrade Lokalnog akcionog plana zapošljavanja za period 2024-2026. godina, koja je počela 8. aprila - obavestio je javnost Saša Gravorac.

Ulica Braće Radić u Subotici proglašena za kulturno dobro

Zahvaljujući učešću SVM-a u sastavu vladajuće koalicije istrajnom radu u lokalnoj samoupravi, Vlada Srbije je svojom odlukum proglasila ulicu za kulturno dobro – prostorno kulturno-istorijsku celinu os velikog značaja – saopštio je dr Balint Pastor.

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.