Ugrás a tartalomra

Moguća obustava teretnog saobraćaja u centru Subotice

2022.02.04
17:45
2022.02.04
18:25
Forrás
Panon RTV
U Kelebiju mogu da uđu samo oni kamioni koji poseduju adekvatnu dozvolu i imaju lokaciju u blizini.

Odlukom lokalne samouprave broj teretnih vozila u naselju je značajno smanjen. Skupština grada će doneti tokom leta dalje odluke, čime će biti moguća trajna obustava teretnog saobraćaja u centru Subotice.

U početku je nepregledna kolona kamiona otežavala život ljudima koji žive u tom kraju, rešenje je bilo u izgradnji Y kraka, ali su vozači ipak prolazili kroz naselje i čekali, ali sada smeće koje ostaje iza kamiona koji su parkirani oko kružnog toka, izaziva bes među stanovnicima koji žive u okolini.

Većina stanovnika se raduje što kamiondžije u poslednje vreme zaobilaze naselje, jer od kada je završen Y krak, život u pograničnom naselju postao je mirniji i tiši.

Janoš Đerfi: "I ja živim ovde uz glavni put, ali nije bilo smeća, ne mogu se žaliti na njih, ali drago mi je da kamiona više nema, pa samim tim nema te buke i vožnje, da noću sve tutnji i možemo mirno da spavamo sada jer su pre, veliki kamioni pravili buku."

Janoš Fridrik: "Kamiondžije su ovde stvorile prilično neugodnu situaciju, jer ih je bilo puno, bilo je puno kamiona i ostavili su smeće za sobom, a mi želimo živeti u čistijem okruženju i to je problem."

Posle odlaska mnoštva kamiona sa Y kraka, poslednjih meseci na oranicama se može videti puno razbacanog smeća koje raznosi vetar. U poslednja tri dana, u sklopu akcije prikupljanja smeća, ručno je sakupljeno više od pet tona smeća.

Kamiondžije koriste Y-krak kod Kelebije već 25 meseci. Iako u samom naselju nema više redova kamiona, na Y kraku se stvaraju veće gužve, istakao je zamenik gradonačelnika Subotice Imre Kern.

"Dobra vest je da se ove godine planira da Y-krak bude autoput, jer davno kada je plan, rađen pre 15 godina, to je tako bilo i predviđeno, ali kako nije bilo dovoljno novčanih sredstava, odlučili smo pre šest godina, da završimo Y krak kao polu autoput, sada su se stekli uslovi, jer će i u Mađarskoj krenuti ulaganja u razvoj putne infrastrukture u pograničnom području, pa će biti potrebno da se ovaj put kategoriše kao autoput."

Vlada Srbije radi na ubrzanju i otklanjanju problema čekanja kamiona koji stoje u redovima od nekoliko kilometara na granici, koji ne štete samo okolini, već i onima koji prevoze robu i čekaju robu.

saobraćaj
kamion
Subotica

Najnovije

17:41, Frissítve: 18:57

Deli: mi smo na strani mira

Izbori za Evropski parlament biće održani 9. juna, odnosno tačno za mesec dana. Glasanje ima veliki ulog, jer će rezultati tih izbora uticati na stanovništvo EU, ali i na živote Mađara u Vojvodini.

Najčitanije

Nastavljaju se ulaganja u Subotici

U proteklom periodu asfalt je dobilo više ulica, na Vodozahvatu 1 urađena je zamena filterskih ispuna, a rade i na proširenju vodovodne i kanalizacione mreže. SVM želi da ove poslove nastavi i nakon 2. juna.