Ugrás a tartalomra

Bicikl za voz

2022.02.25
15:20
2022.02.25
16:10
Forrás
Pannon RTV
Na likovnom, foto i kreativnom konkursu iz Mađarske „Svet železnice – snovi u boji" nagrađeno je 58 Vojvođana. Autor najboljeg crteža nagrađen je biciklom.

Tema je bila železnica, odnosno železnički saobraćaj. Nagrade su uručene u Velikoj većnici Gradske kuće.

U Budimpeštu je pristiglo ukupno 1.200 radova, od toga blizu 200 iz Vojvodine. Na konkursu su mogla da učestvuju deca iz obdaništa, učenici nižih i viših razreda osnovnih škola, kao i mladi od 14 do 18 godina. Autor najboljeg rada kući je otišao sa biciklom za svoj pobednički rad u boji.

„-Narandžasto, crveno i plavo, toliko.

- Da li voliš vozove, da li si već negde putovao vozom?

- Putovao sam.

- I, kako je bilo?

- Dobro. I avionom sam putovao" kaže David Mikulka, koji pohađa obdanište „Duga" u Hajdukovu.

Nagrade su bile roleri, bonovi za kupovinu knjiga, knjige, kao pokloni železničkog društva.

„-Osvojio sam rolere, i malo je bilo teško nacrtati.

- Zašto je bilo teško?

- Zbog motiva i kako je trebalo voz nacrtati" kaže Atila Rac Sabo, učenik osnovne škole „Đuro Salaj" u Subotici.

Osim dece, nagrađeno je i petoro pedagoga, među njima i jedan iz Vojvodine. Ove godine je učiteljica Hajnalka Agardi, iz osnovne škole „Jovan Mikić" u Subotici nagrađena biciklom: „Odavno već, od kako postoje ovi konkursi mi učestvujemo, ni ne znam, 15, 20 godina, ne znam tačno. Deca su toliko toga osvojila i smejali smo se na to da je ove godine i učiteljica uspela da nacrta bicikl."

Subotica je bila domaćin uručenja nagrada, a učenicima ih je uručio Imre Kern, zamenik gradonačelnika Subotice: „Subotica je jedan od centara budućih investicija čija je vrednosti više stotina miliona evra. Na taj način povezaćemo Suboticu sa Budimpeštom, Beogradom, sa Sentom je već povezana sa bržom i boljom mogućnošću transporta, a u perspektivi je i da se za Baju izgradi železnička linija."

Svet boja i kreativnih rešenja imao je važnu ulogu u izboru nagrađenih ostvarenja. Imre Mesaroš, rukovodilac odeljenja u mađarskom Ministarstvu inovacije i tehnologija kaže: „Povezujući se sa Evropskom nedeljom mobilnosti i manifestacijom Dan bez automobila svake godine raspisujemo naš likovni, foto i kreativni konkurs. Prošle godine mađarska železnica je obeležila 175 godina i tim povodom je železnica bila ovogodišnja tema konkursa."

Naredni konkurs mađarskog Ministarstva inovacija i tehnologija povodom Evropske nedelje mobilnosti može se očekivati u aprilu.

bicikl
crtež
konkurs
Subotica
voz

Najnovije

17:22, Frissítve: 17:37

Svi se pripremaju za praznike

Srbija i Subotica već su danas bile u groznici prazničnih priprema. Mnogo se kupovalo i na Mlečnoj pijaci, prema rečima prodavaca gužva je bila već nego obično.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.